Zrinka Cvitešić

In Glogpedia

by sp4pzwsot
Last updated 8 years ago

Discipline:
Arts & Music
Subject:
Artist Biographies
Grade:
6,7,8,9,10,11,12

Toggle fullscreen Print glog
Zrinka Cvitešić

ŽivotopisRodila se u Karlovcu 1979. Počela se baviti glumom još u osnovnoj školi. Prva joj je uloga bila Pepeljuga. Završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu 2002. godine. Iste godine dobila je glavnu ulogu u filmu Konjanik. Ulogom u mjuziklu “Once” čije su premijere 2013. bile u Dublinu i Londonu proslavila se kao nova zvijezda na londonskom kazališnom nebu.

Zrinka Cvitešić

Mjuzikl "Once"

Nakon vrlo uspješnog i nagrađivanog filma te njujorške produkcije koja je trijumfirala uz brojne nagrade kazališne industrije, mjuzikl “Once”, priča o irskom glazbeniku i češkoj useljenici, stigao je i do londonskog West Enda. Hrvatska publika koja posjeti londonsku izvedbu vjerojatno će zavoljeti ovaj mjuzikl već i zbog same činjenice da u glavnoj ulozi nastupa Zrinka Cvitešić.

Nagrade i priznanjaZlatna Arena za ulogu u filmu Što je muškarac bez brkova? 2005Nagrada za najbolju ulogu u filmu Što je muškarac bez brkova? na Srajevskom festivalu 2005Nagrada Mila Dimitrijević za ulogu Irine u drami Tri sestre Antona P.Čehova, 2006.Nagrada Zlatni smijeh za ulogu služavke Nicole u predstavi Građanin plemić Jean-Baptiste Poquelin Molièrea – Jean-Baptiste Lullyja u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi HNK u Zagrebu, 2010.Zlatna Arena za najbolju ulogu u filmu Na putu 2010Nagrada za najbolju glumicu u Aleksandriji za film Na putu 2010Nagrada Shootin Stars na Berlinskom festivalu (priznanje za rad na filmu) 2010.Nagrada Zlatna mimoza u Crnogorskom Herceg Novom 2010Nagrada za najbolju debitanticu u čuvenom londonskom West Endu 2013.Nagrada Broadway World UK za najbolju glumicu u mjuziklu Once 2013.Nagrada Laurence Olivier Award u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu ‘Once‘ 2014.

Mjuzikl “Once” je priča o Momku, mladom glazbeniku koji u Dublinu upoznaje Djevojku, glazbeno nadarenu češku imigranticu.Mjuzikl prati njihovu ljubavnu vezu i san o glazbenom uspjehu. Priča irske književnice Ende Walsh o glazbeno-ljubavnom paru čije se poznanstvo, prijateljstvo i suradnja tijekom samo tjedan dana razviju u snažnu i kompliciranu ljubavnu storiju, prije šest godina doživjela je i svoje filmsko izdanje koje je nagrađeno Oscarom za najbolju pjesmu.

Napravila Asja Sardelić


Comments

    There are no comments for this Glog.