Željezo

by kemija
Last updated 8 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Chemical Elements
Grade:
7

Toggle fullscreen Print glog
Željezo

IZVORIWikipedija - željezowww.pse.pbf.hr t-portal.hr

Željezo je čovjeku bilo poznato već u prehistorijskim vremenima, a danas je ono kudikamo najvažniji tehnički metal. Od njega se prave mostovi, željeznice, strojevi, brodovi, građevine, itd. kao i bezbroj sitnica potrebnih u svakodnevnom životu: igle, čavli, vijci, pera, kvačice za spise, kutije za konzerve itd.

Željezo je mineral koji ljudsko tijelo ne može samo sintetizirati a neophodan je za normalno funkcioniranje organizma.Dio je svih stanica u tijelu i posrednik u mnogim fiziološkim zbivanjima.Željezo, kao dio molekule hemoglobina, na sebe veže kisik iz pluća i raznosi ga po čitavom tijelu, pa između ostaloga, pomaže mišićima da skladište i koriste kisik za svoje potrebe. Nedostatak hemoglobina naziva se anemija.Željezo je također dio mnogih enzima, a enzimi pomažu tijelu razgraditi i probaviti hranu te posreduju u mnogim staničnim aktivnostima u cijelom tijelu.Nedostatak željeza očituje se kroz raznovrsne simptome i «patnju» različitih dijelova tijela.

Kemijski element Željezo nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Fe, atomski (redni) broj mu je 26, a atomska masa mu iznosi 55,845(2) .Simbol Fe dolazi od ferrum, latinskog naziva za željezo. Ferat je naziv za željezo u anionskom kompleksu. Telursko željezo je naziv za elementarno željezo, koje je nastalo u Zemljinoj kori.Željezo, kad je potpuno čisto, srebrnkastog je sjaja i mekano. Poznato je od pradavnih vremena, a danas sigurno najvažniji tehnički metal koji se upotrebljava na mnogo načina. Najvažnije je od svih metala i uglavnom se koristi kao čelik, u kojem ima ugljika (do 2,06%).

Željezo

Zašto željezo hrđa? Kad komad željeza stoji na vlažnom zraku, ili u vodi, prevlači se slojem hrđe. Hrđa je spoj željeza, kisika iz zraka i vode (kemijska formula hrđe je Fe2O3·xH2O). Zato željezo najbrže hrđa ako se nalazi u vlažnom zraku ili u vodi.

Nalazišta željezaŽeljeza ima u sastavu Mjeseca, Sunca i drugih nebeskih tijela kao i na Zemlji gdje je najrasprostranjeniji metal. Zemljina se jezgra najvećim dijelom sastoji od kovinasta željeza, s nešto nikla, a upravo taj sastav željeza u vanjskoj tekućini jezgre i u njezinim čvrstim unutrašnjim dijelovima daje Zemlji njezino magnetno polje. Može se naći kao i mineral, ali rijetko, jer željezo se spremno spaja s kisikom i vodom pa stvara okside i druge minerale. Povremeno se nalazi u nekim promijenjenim bazaltima, gdje su željezni minerali svedeni na urođeno željezo.

Željezo u našem tijelu

Našem tijelu je potrebno željezo; najviše ga ima u brokuli, crvenom mesu, leći, špinatu, slanutku, suhim šljivama i marelicama...

ZanimljivostiZa dobivanje 1 tone sirovog željeza potrebno je: 1,65 t rude s dodacima, 0,5 t koksa, 1,5 – 2,5 t vrućeg zraka i 10m3 vode za hlađenje. Pritom još nastaje: 0,3 t troske, 3 - 3,5 t grotlenih plinova i prašine.Eiffelov toranj sagrađen je 1889. Povodom svjetske izložbe u Parizu. Iako je Aleksandar Gustav Eiffel (1832.-1923.) imao najviše usjeha u projektiranju čeličnih mostova, njegov najznačajniji projekt je poznati pariški čelični toranj koji je po njemu dobio ime. Sa četiri rešetkasta nosača uzdiže se do visine oko 300 metara, a teži 9 700tona. Čelični nosači spajaju tri platforme na visinama 58, 116 i 276 metara koje su posjetiteljima pristupačne dizalom ili stubama. S jedne pd turistički najpoznatijih građevina na svijetu pruža se pogled oko 140km u daljinu. Na tornju se nalazi meteorološki observatorij, a služi i kao antenski stup.

Rad u blizini visoke peći Třinec.

Made by: Fany Šmit

Negdje između 3. i 2. tisućljeća pr. Kr. pronalaze se ostaci obrađenog željeza u području Mezopotamije, Anatolije i Egipta. Ovakvi rani počeci obrađenog željeza razlikuju se od željeza meteoritskog porijekla, jer ne sadrže nikal u svom sastavu. Čini se da su ljudi tada ovo željezo koristili isključivo u religijske svrhe, a željezo je tada bilo vrijednije od zlata i vjerojatno je nastalo kao višak kod proizvodnje bronce.


Comments

    There are no comments for this Glog.