Zagreb

In Glogpedia

by Batur
Last updated 6 years ago

Discipline:
Arts & Music
Subject:
Museums and Galleries

Toggle fullscreen Print glog
Zagreb

Zagreb

Palača Vojković

Državni arhiv

Hotel Esplanade

Muzej za umjetnost i obrt

HNK

Palača Vojković je barokna palača u Zagrebu. Nalazi se na adresi Matoševa 9 na Gornjem gradu. Sagrađena je 1764. godine prema projektu zasad nepoznatog arhitekta. Investitor palače bio je grof Sigizmund Vojković (Vojkffy) čiji je grb prikazan u štuku na zabatu pročelja. U 19. stoljeću palača je došla u ruke prvo obitelji Oršić, a potom i Rauch, po kojima se ponekad naziva i palača Oršić-Rauch. U palači je danas smješten Hrvatski povijesni muzej.Kod palače Vojković-Or­ šić-Rauch primjetna je težnja individualizaciji, kod koje građe­ vine više nisu dio nekog »višeg« sustava unutar kojeg su svoju pojavnost uvjetovale socijalnim, društvenim i povijesnim raz­ lozima, nego postaju intimnije i individualnije. Kontinuirani zidni omotač i dalje izražava prostorno širenje, a prošupljenost većim otvorima (prozora i vrata) omogućava ugodniji i nesme- taniji kontakt unutarnjeg i vanjskog prostora

Hotel Esplanade je hotel s pet zvjezdica u Zagrebu. Sagrađen je 1925. godine s ciljem pružanja smještaja putnicima glasovitog vlaka Orient Express, koji je prometovao na liniji Pariz-Istanbul.

Dana 14. listopada 1895. u Zagrebu svečano je otvorena kazališna zgrada za oko 750 gledatelja u kojoj danas djeluje Hrvatsko narodno kazalište. Neobarokna zgrada HNK je remek-djelo kasnog historizma austrijskog arhitekta Ferdinanda Fellnera i njemačkog arhitekta Hermanna Helmera.

Hrvatski državni arhiv skraćeno HDA je središnja arhivska ustanova nadležna za prikupljanje informacija o arhivskom gradivu u Hrvatskoj i svijetu.Hrvatski državni arhiv čuva, te znanstveno-stručno obrađuje arhivsko gradivo, odnosno dokumente državnih i javnih ustanova, poduzeća, pravnih i fizičkih osoba čija se je djelatnost prostirala ili se prostire na čitavom dijelu Republike Hrvatske, ali i znatno šire. Arhivsko gradivo koje se čuva ima značenje za čitavu Republiku Hrvatsku.

Muzej za umjetnost i obrt se nalazi na zagrebačkom Trgu maršala Tita, nasuprot Hrvatskog narodnog kazališta.Muzej čuva više od 100 000 predmeta lijepe i primijenjene umjetnosti u vremenskom rasponu od 14. do 20. stoljeća. Muzej ima stalni postav koji se prostire kroz tri kata na više od 2.000 m2 muzejskog prostora i uključuje oko 3 000 eksponata.


Comments

    There are no comments for this Glog.