World Trade Center

by RonWeasley
Last updated 9 years ago

Discipline:
No category
Subject:
No topic

Toggle fullscreen Print glog
World Trade Center

World Trade Center

De flesta känner till attackerna som inträffade den 11 september 2001, även känt som 11 september, eller “nine eleven”. Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades. Två av flygplanen flög in i de berömda tvillingtornen i World Trade Center, ett flygplan flög in i USA:s försvarshögkvarter som låg i Pentagonen, och det fjärde planet kraschade på ett fält vid Pennsylvania.

människor dog vid World Trade Center. dog vid Pentagonen. Samtliga 265 flygpassagerare dog. Av det totala antalet döda var av dem brandmän och av dem poliser, som alla hade riskerat sitt liv för att försöka rädda andra. Antalet döda är dok inte helt säker.

Tisdags morgonen den 11 september 2001...

...kapades fyra amerikanska inrikesflygplan.

Enligt några telefon samtal från ett av de kapade flygplanen så tog kaparna kontroll över planen med mindre knivar, som även några av besättningen dödades med. Och det sägs även att de använda tårgas och pepparspray på två av de kapade planen. Några passagerare och kabinpersonal lyckades ringa via flygplans telefonen, och informera om kapningen, och det som hände ombord. Två samtal ombord på flight 93 gjordes även via mobiltelefoner.

American Airlines Flight 11 flög in i World Trade Centers norra torn, mellan våningarna 93 och 99 klockan 8.46 (enligt den lokala tiden). Kollisionen ägde rum i mitten av byggnaden och försörde stommen, trapporna och hissarna blev oanvändbara, vilket fångade 1344 personer på de övre våningarna. Tornet rasade 10.31.Många slog sönder fönster när rök började samlas i övre delen av byggnaden i ett försök att få in ren luft, vilket bara gav mer syre till elden. Många hoppade ut genom fönstren i ren panik, medan vissa ramlade ner från byggnaden i misslyckade försök att klättra ner från byggnaden.

17 minuter senare, klockan 9.03 (lokal tid) flög United Airlines Flight 175 in i det södra tornet mellan våningarna 78 och 84. En trappa klarade sig, men bara 18 personer lyckades ta sig ner den vägen. I södra tornet dog cirka 600 personer. 09.59 kollapsar det södra tornet.

10.03 kraschade United Airlines Flight 93 på ett fält i Pennsylvania. Alla passagerare dog i kraschen, precis som i de andra planen. Man tror att planet varit på väg till regeringsbyggnaderna Kapitolium eller Vita huset i Washington.

Den 22 juli 2004 publicerade 11 septemberkommissionen sin rapport, som säger att attackerna planerades och utfördes av al-Qaida. Rapporten säger även att ledaren för attackerna var Khalid Sheikh Mohammed. Den 29 oktober samma år publicerades ett videoband med Usama Bin Ladin där han erkänner att han var hjärnan bakom attackerna. Han säger även att motiv var att återställa friheten i sitt land, och straffa förövarna samt skada USA ekonomiskt. Bin Ladin blev aldrig gripen för attackerna.

Klockan 9.37 (lokal tid) flög American Airlines Flight 77 in i Pantagons västra fasad. Det dödade 125 personer, och ännu fler skadades. Pentagonen evakuerades.

11 september-attackerna ses som den största terrorattacken i hela världen, och det ses även som den mest betydelsefulla händelsen under 2000-talet, gällande ekonomiska, sociala, politiska, kulturella och militära effekter i USA, och flera andra delar av världen.

Vissa såg det som krigsdåd, och jämförde det även med attacken mot Pearl Harbor, och efter terrorattacken gjorde sig Bush och USA sig redo för krig. Bush svor även i sitt tal till nationen att han skulle hitta de ansvariga. Hela världen var redo på följderna, och de flesta länder höjde säkerheten på flygplatserna.Det drabbade ekonomin i världen, och mest av allt USA:s. De amerikanska . Det tog flera veckor att släcka eldarna i rasmassorna och återhämtningsarbetet var klart först i maj 2002. Efter attackerna fick även Bush nästan fullständigt stöd ifrån kongressen, men det förstördes när han senare försökte utnyttja det här genom att införa undantagslagar för USA.


Comments

    There are no comments for this Glog.