Unde sonore

In Glogpedia

by mituiulia
Last updated 6 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Physics

Toggle fullscreen Print glog
Unde sonore

Unde sonore

Tubul lui Rubens este un aparat de fizica antic conceput pentru a demonstra undele acustice permanente intr-un tub. Inventat de către fizicianul german Heinrich Rubens în 1905 , tubul arata grafic relatia dintre undele sonore si de presiune acustica.Tubul lui Rubens este menit să demonstreze crearea de unde staţionare în tuburi închise la capete. O ţeavă metalică lungă este perforată de-a lungul ei, cu o serie de găuri mici, plasate una lângă alta.La un capăt am plasat o membrană metalică de difuzor), iar celălalt capăt l-am legat la o butelie de aragaz şi l-am aprins . La început, flăcările ard uniform. Apoi, creşte frecvenţa oscilaţiei. Astazi este folosit doar ocazional , ca o demonstratie in fizica.

Intervalul de frecvente la care este sensibila urechea umana este situat între aproximativ 16 - 20.000 Hz, iar undele acustice situate în acest domeniu se numesc si unde sonore

Un film fascinant pe youtube arata cum face un om de stiinta sa para fluxul apei nemiscat , iar apoi, prin ajustarea frecventei de bas, sa se roteasca in ambele directii.

Cele mai surprinzatoare intrebuintari ale sunetului - Vindeca afectiuni grave, precum cancerul- Fierbe apa- Ajuta la cultivarea diverselor plante- Levitatie(S-a constatat ca, daca o picatura de apa este prinsa intre aceste interferente, ea incepe sa pluteasca in aer.)

Camera anecoidala ("Camera surda")Se spune că liniştea este un lucru preţios, însă există un loc în care aceasta devine de nesuportat după puţin timp. Este vorba despre o cameră anecoidă (fără ecou) din Minneapolis, Statele Unite, locul în care nimeni nu a putut să stea mai mult de 45 de minute.Încăperea absoarbe 99,9% din sunete şi a intrat în Cartea Recordurilor pentru faptul că este "cel mai tăcut" loc din lume, în care ai putea avea halucinaţii dacă zăboveşti mai mult decât este cazul.Camera fără ecou este căptuşită cu un strat de fibră de sticlă gros de un metru, iar pereţii săi dubli sunt confecţionaţi din oţel izolant şi beton."Urechile se adaptează la linişte. Cu cât este mai silenţioasă încăperea în care te afli, cu atât începi să auzi lucruri pe care nu le auzi în mod normal. Începi să îţi auzi mişcările organelor interne, ale plămânilor şi ale inimii sau sunetul puternic produs de bolborositul propriului stomac. În camera fără ecou sunetul eşti tu".

Unica camera anecoida din tara se afla la Iasi."am rezistat trei minute în linişte totală şi pe întuneric. Mi-am auzit sângele susurând în ureche, aerul intrând în plămâni şi stomacul gâlgâind. Camera fără ecou nu reflectă vibraţiile sonore, ci auzi sunetele numai dinspre sursa de zgomot. Abia acum afli cât de înfiorătoare e liniştea totală. "

Levitatia acustica este o metoda de suspendare a materiei intr-un mediu , utilizand presiunea radiatiilor acustice cauzate de undele sonore intense in mediu . Nu exista nicio limita teoretica cunoscuta pentru ceea ce levitatia acustica poate ridica , avand suficient sunet vibratoriu , dar tehnologia actuala poate ridica cateva kilograme . Cu aceasta noua tehnica ,este posibil ca orice obiect sa poata levita in viitor. Cercetatorii sunt optimisti si cred ca acest principiu s-ar putea aplica si in cazul oamenilor.


Tags

es

Comments

    There are no comments for this Glog.