Turizam u Hercegovini

In Glogpedia

by mirza2001mo5659de8336c11
Last updated 5 years ago

Make a copy Make a copy function allows users to modify and save other users' Glogs.

Discipline:
Social Studies
Subject:
Geography
Grade:
5,6,7,8,9

Toggle fullscreen Print glog
Turizam u Hercegovini

Turizam

Your text he.Od turističkog značaja svakako je i tradicionalno takmičenje u skokovima s ovog mosta, koji imaju jako dugu historiju.[1] 15. augusta 2015. Stari most bio je i domaćin takmičenja iz Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu, što je također imalo turistički značaj.

Stari most je čuveni most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557 - 1566 godine, djelo turskoga graditelja Hajrudina.9. novembra 1993.god je srušen.Nakon obnove 2004. most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

Počitelj je naseljeno mjesto u općini Čapljina, Bosna i Hercegovina.[2] Počitelj je historijsko naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve i jedna od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Kravice su vodopad koji se nalazi 3 km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Formiran je radom sedronosne rijeke Trebižat. Visina se kreće od 26 do 28 m, s vodenim amfiteatrom ispod vodopada prečnika 120m

Blagaj je nasljeno mjesto u Hercegovini, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, 7 km južno od Mostara. U blizini Blagaja nalazi se izvor Bune, najveći kraški izvor u Evropi, pored kojeg se nalazi čuvena sufijska tekija. U okolini Blagaja takođe postoji ribogojilište i restoran, te dvorac iz 15. vijeka..

Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnoj Hercegovini. Smještena je 300 m istočno od Zavale, na zapadnom rubu Popova polja, u općini Ravno, te 12 km udaljena od mjesta Slano na obali Jadranskog mora ( Hrvatska), odnosno 80 km od grada Mostara.

Glavaticevo je malo selo u Bosni i Hercegovini.Selo se nalazi 30 km jugoistocno od Konjica, u širokoj dolini Župe koja je omotana rijekom Neretvom ,u opštini Konjic ,Bosna i Hercegovina.


Comments

    There are no comments for this Glog.