Tuberkulose - en global katastrofe

In Glogpedia

by livsnl
Last updated 6 years ago

Make a copy Make a copy function allows users to modify and save other users' Glogs.

Discipline:
Health & Fitness
Subject:
Health

Toggle fullscreen Print glog
Tuberkulose - en global katastrofe

PrimærinfektionTB bakterier indåndes i løbet af 6 uger opstår inflammation grundet det indre uspecifikke forsvar. Dette kan udvikles til MB bakterienTuberkulose koloniserer i lungerne men kan spredes via blodbanen til resten af kroppen (ekstrapulmoraltuberkulose), fx. hjerne ell. muskler (sker for ca. 15%)

Udbredelse:Det tidligere sovjetunionen: 100-299 antal tuberkulosetilfælde per 100.000 indbyggere50-99 i brasilien og dele af sydamerika300 eller mere i størstedelen af de sydafrikanske lande og 100-299 i nordafrika1000-299 i hele asien + indien + afghanistanHovedparten af de syge bor i verdens fattigste lande mens sygdomsramte i verdens rig ande findes blandt hjemløse, fængsler og i slumkvartere.Dræber 2-3 millioner årligt8 millioner får årligt tuberkulose i udbrudCa. 2 milliarder er smittet og ca. 5-10% af dem, vil udvikle sygdommen på et tidspunkt i deres liv.Ca. ½ million danskere bærer rundt på passive tuberkulosebakterierTuberkulosetilfælde har siden 1993 steget med ca. 3% om året

Immunforsvaret reagerer i de fleste tilfælde hurtigt med makrofager gennem det uspecificerede forsvar, og får tilkaldt både T-hjælpeceller og B-celler, samt B og T huskeceller fra det specifikke forsvar. Dette er med til at skabe antistoffer og nedkæmpe den fremmede bakterie, hvilket er grunden til inflammationstilstanden i starten af sygdomsforløbet. Tuberkulose udvikler sig oftest kun ved individer hvis immunforsvar i forvejen er svækkede, såsom individer med AIDS eller underernæring. Her kan man behandle med forskellige former for antibiotika. Der er desuden udviklet en vaccine, men det er for den passive form, og den er ikke brugt siden 1978.

Multiresistente bakterierBakterier har den evne at de relativt nemt kan dele DNA, grundet deres cirkulære DNA (plasmid), et restriktionsenzym samt ligase. Mutationer i enkelte bakterier som fører til resistens kan altså overføres til andre bakterier. Hvis man herefter giver antibiotika til et menneske, vil dettes andre bakterier slås ihjel og der laves en kunstig selektion for de antibiotika resistente bakterier.

Man diskuterer om tuberkulose i virkeligheden kommer fra køer og derfor pastouriserer man nu mælk

Tuberkulose - en global katastrofe

Af Phine, Liv og Christina


Comments

    There are no comments for this Glog.