toepassingen stelling van Pythagoras

by IndoTine
Last updated 8 years ago

Discipline:
Math
Subject:
Other

Toggle fullscreen Print glog
toepassingen stelling van Pythagoras

www.wiskunstig.nl

Pythagoras-boom

PythagorasWe hadden het al over deze man en zijn stelling in een andere glogster.Hier zullen we het hebben over de toepassingen ervan.

Ok, oude stelling dus.Waarvoor wordt deze vandaag nog gebruikt?Bekijk het filmpje hiernaast! Je kan zien dat de stelling gebruikt wordt in de bouw, bij het leggen van straten, in archeologie, bij het aanleggen van straatverlichting enz.Maar ook bij het maken van een trap (hoe schuin wil je hem? Waar moet je dan eindigen op de grond?)

Kan je er nog wat leuks mee?Jawel, je kan een Pythagorasboom maken.De Pythagorasboom laat de stelling van Pythagoras zien in de vorm van een boom. Je krijgt deze boom met behulp van een vierkant met aan de bovenste zijde, de schuine zijde van een gelijkzijdige rechthoekige driehoek. Vervolgens pas je de stelling toe zoals Pythagoras die bedoelde. Je plaatst de juiste vierkanten op de rechthoekszijden. Daarna herhaal je het voorgaande.Mooi, vind je niet? Probeer het eens zelf!

Als je een ongelijkzijdige rechthoekige driehoek als basis gebruikt krijg je de twee variaties hiernaast. Een asymmetrische Pythagorasboom.

Ontwerpen van auto's, meubilair, leggen van elektriciteit. In de natuurkunde, de mechanica, de scheikunde, cartografie en geografie. Zelfs in de schilderkunst, al was het maar om de lengte van de diagonaal van een schilderij met gegeven breedte en hoogte te kunnen berekenen." In de architectuur. Ik gebruik de theorie heel vaak voor afstanden etc. Bijvoorbeeld als ik een parkeergarage ontwerp. Wat is dan de lengte van zo’n stuk naar beneden? Eerst bereken ik de de schuine zijde d.m.v. de tangens (tan hoek = gradient) en dan kan ik met behulp van pythagoras andere zijdes berekenen, als ik weet over welke lengte de inrijdstrook komt. Een beetje ingewikkeld misschien, maar het kan dus worden gebruikt in architectuur.""Als piloot zijnde gebruik je die ook heel vaak!" www.goeievraag.be

Fotografeer de stelling van Pythagoras:Fotografeer een driehoek waarvan 1 van de hoeken 90 graden is. B.v een gebouw ,een raam ,een fotolijst enz.Neem een touw, leg daar op gelijke afstand 12 knopen in, leg dit vervolgens in een (3/4/5) driehoek en neem er een foto van. Dat was de manier hou de oude Egyptenaren een rechte hoek konden construeren voor landmeetdoeleinden.afbeelding zie http://www.goeievraag.be/vraag/wetenschap/wiskunde/foto-waarin-pythagoras-theorie-duidelijk.422786


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.