Tajne dragog i poludragog kamenja

In Glogpedia

by Patricija33
Last updated 8 years ago

Make a copy Make a copy function allows users to modify and save other users' Glogs.

Discipline:
Science
Subject:
Geostudies

Toggle fullscreen Print glog
Tajne dragog i poludragog kamenja

AKVAMARINAkvamarin je dragi kamen koji donosi hrabrost, mir, zdravlje, ali i pomaže u učenju. Od davnina se vjerovalo da bi svi parovi trebaju nositi akvamarin na prstenju, jer on produbljuje ljubav i budi strast. Ovaj kamen posebno se povezuje s mornarima koji ga nose kao talismane, jer ih čuva od utapanja. Osim mornara koriste ga putnici koje štiti od zla na putovanjima.

Tajne dragog i poludragog kamenja

TIRKIZTirkiz je dragi kamen koji donosi sreću, zdravlje i mir. Onome tko ga nosi donijet će otvorenost, iskrenost i brižnost. Pojačava mentalne sposobnosti i bolje pamćenje. U kuću će unijeti mir i spokoj, kao i dobre međuljudske odnose. Često se poklanja na vjenčanjima i zarukama, jer donosi ljubav, bogatstvo kao i plodnost.

PERIDOTPeridot je dragi kamen koji predstavlja veselje i veliku kreativnost. Svom nositelju podarit će prije svega dobro zdravlje, bogatstvo i radost. Štiti od zla i omogućuje vam uspješnost u obavljanju poslova. Osim zdravlja donosi i drugu vrijednu stvar, ljubav.

TOPAZTopaz je dragi kamen koji označava vjernost, hrabrost i poštenje. Onome tko ga nosi podarit će dobro zdravlje, vjernost, kao i sreću. Nositelju topaza obitelj će uvijek biti na prvom mjestu. Tropaz stimulira mentalnu snagu, odvažnost i hrabrost, što je osobito važno u poslovnom svijetu. Odličan je talisman protiv uroka.

OPALOpal je dragi kamen koji simbolizira optimizam i prijateljstvo. Vjeruje se da donosi ljepotu i sreću onome tko ga nosi. Osim toga svojim šarenim i razigranim izgledom dajei nadu i optimističan duh. Uz opal otpuštaju se kočnice i isprobavaju nove stari, stoga je pogodan za trenutke u kojima se morate odlučiti za neku promjenu.

SAFIRSafir je dragi kamen modre boje koji će u svaki dom unijeti mir, mudrost i istinu. Svom nositelju podarit će jakost, marljivost, ali i učiniti ga jako emotivnim i brižnim, ponajprije prema svojoj obitelji. U prošlosti su vjerovali da je safir prava ljubavna amajlija i da noseći ovaj kamen privlačite suprotan spol.

AMETISTAmetist je dragi kamen koji označava iskrenost, smirenost i talentiranost za glazbu ili slikarstvo. Vjeruje se da sam ametist štiti svog nositelja od zlih očiju i uroka. On je blago ljubičaste boje, a u svaki prostor unosi harmoniju i mir, pa se preporučuje da uvijek bude u samom centru svakog doma.

RUBINRubin predstavlja iskrenost, prijateljstvo i čuva od nesreće te lošeg zdravlja. Najjači je crveni kamen i onome tko ga nosi podarit će mnogo energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ne preporučuje se onima koji već posjeduju dovoljno energije, jer će na njih imati suprotan efekt. Osim toga označava slobodu i razigran duh.

SMARAGDSmagrad je poseban dragi kamen. Onaj tko ga nosi je miroljubiv, romantičan i brižan. Sam kamen znači ljubav i ako ga držite uz sebe ispunit će vas ljubavlju i poštovanjem. Svog partnera uvijek ćete obasipati nježnošću i poštovanjem.

DIJAMANTDijamant je najdragocjeniji i najtvrđi dragi kamen kojega možemo pronaći u prirodi. Onome tko ga nosi dijamant donosi vjernost, ljubav, čistoću i nevinost. Puni nas energijom i potiče na ostvarenje cilja. On je najčvršći mineral od svih, a daje veliku hrabrost i čvrstoću onima koji ga nose. Od davnina ga povezuju s magijom i mistikom.


Tags

Comments

 • Vjera12 8 years ago

  Vjera12's avatar

  odlično odabrana tema Patricija!
  možda samo jedna primjedba: koju fukciju imaju kišni oblaci? bili bi bolje da ih ukloniš. Inače, odlična ti je pozadina, slike i popratni tekst! BRAVOO!!!

 • Patricija33 8 years ago

  Patricija33's avatar

  Ma ove oblake sam stavila da popune ovu prazninu. Maknula sam ih malo prije. Ugl. hvala na pohvali. :)

 • Vjera12 8 years ago

  Vjera12's avatar

  Draga Patricija, pohvalila sam se kolegama, ujedno i tvojim učiteljima kako lijepo radiš plakate i samostalno odabireš teme. Svima se svidjelo, samo je netko uočio da si zaboravila spomenuti crveni rubin, koji je dragi kamen i to najtvrđi mineral poslije dijamanta. Također se smatra crveni rubin jednim od četiri najvrijednija draga kamena, zajedno sa safirom, smaragdom i dijamantom (ova zadnja dva također nisi spomenula). Pa ako imaš informacije o njihovom utjecaju (ja sam nešto pronašla na: http://autentik.net/zanimljive_poruke/tajne_dragog_kamenja.php) spomeni i njih. Možeš ukloniti gornju sliku desno s više kamenja da dobiješ više mjesta za ove koji nedostaju. I da, promjeni naslov DRAGO I POLUDRAGO KAMENJE u UTJECAJ (ZNAČENJE ili TAJNE) DRAGOG KAMENJA

 • Vjera12 8 years ago

  Vjera12's avatar

  ČESTITAM PATRICIJA!! Upravo sam vidjela da se ovaj tvoj plakat pojavio na GLOGPEDIA!! To je veeeelik uspjeh!! koliko znam, još se niti jedan rad naših učenika nije tamo objavio! ČESTITAM!!!

 • Patricija33 8 years ago

  Patricija33's avatar

  Hvala profesorice na svim pohvalama. Prepravila sam tekst i dodala rubin, smaragd i dijamant kao što ste mi predložili. I baš sam sretna jer se pojavio na glogopediji. :)

 • Vjera12 8 years ago

  Vjera12's avatar

  Ponosna sam na tebe Patricija! Plakat je izvrstan i zaista zaslužuje da bude javno prezentiran! Čestitke još jednom! :)

1 | 2 | | > >