Starac i more-Ernest Hemingway

In Glogpedia

by uma38
Last updated 7 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Book Reports
Grade:
8

Toggle fullscreen Print glog
Starac i more-Ernest Hemingway

Starac i moreErnest Hemigway

Bilješke o piscu: Američki pisac Ernest Miller Hemingway rođen je 21. srpnja 1899. godine, a umro je 2. srpnja 1961. godine. Bio je ne samo jedan od najzanimljivijih pisaca 20. stoljeća nego i neponovljiva ličnost u suvremenoj literaturi i javnom životu. Imao je buran život. Sudjelovao je u Prvom i Drugom svjetskom ratu kao reporter. Nakon napuštanja fakulteta zaposlio se je kao novinar u Kansas City-ju. 1926. napisao je roman - A sunce izlazi koji mu je preko noći donio slavu. Godine 1929. objavio je antiratni roman - Zbogom oružje kojim je potvrdio zrelost svog raskošnog talenta. Zatim je objavio veliki roman - Kome zvono zvoni. Posljednji, ali najbolji roman objavio je 1952. godine pod nazivom - Starac i more. Za to djelo dobiva Pulitzerovu nagradu, a zatim i Nobelovu nagradu. Pisac je svoj život okončao samoubojstvom.

Tema: Život ribara Santiaga i njegova pustolovina na moru. Ideja/Osnovna misao:Do uspjeha, pobjede i sreće ne dolazi se lako. Puno je uspona i padova. Treba biti uporan, hrabar, vjerovati u sebe i druge te se nadati uspjehu.

Rod: Epika Vrsta:RomanVrijeme radnje:Mjesec rujan Mjesto radnje:Malo mjesto uz more te pučina.

Kratak sadržaj: ~ Dijelovi fabule: Uvod: Starac Santiago bio je ribar koji je sam ribario u malom čamcu u Golfskoj struji. Već osamdeset i četiri dana nije ulovio ni jednu ribu. U prvih četrdeset dana pratio ga je i jedan dječak Manolino, koji je tada po želji roditelja prešao u drugi čamac. Njihov odnos bio je poseban: nježan, očinski odnos starog ribara prema dječaku i iskrena dječakova ljubav prema iskusnom i dobrom starcu koji ga je naučio ribariti. Živio je u kolibi s jednom prostorijom u kojoj je bio krevet, stol i samo jedan stolac. Dječak ga je volio i brinuo se o njemu. Zaplet: Tog jutra, u ranu zoru, starac se pozdravio sa dječakom i isplovio čamcem iz luke. Bilo je podne kada je debelu udicu zagrizla velika sabljarka koja je neumorno plivala prema pučini tegleći za sobom čamac. Starac je bio čvrsto upregnut i nadao se je da će riba brzo izroniti. Međutim, riba je i dalje teglila. Zagrizla je, tegli i bori se za svoj život. Starac nikad do sada nije ulovio ovako jako ribu koja se ovako čudno ponaša. Vrhunac:Borba starca i ribe bila je tako teška i neizvjesna da je starac na mahove gubio snagu, osjećao strašne bolove u leđima, grčeve i krvave žuljeve na rukama. Znao je da će ta riba prehraniti njega i mnoge druge kojima će prodati njeno meso. Razgovarao je i s ribom govoreći joj kako je voli i poštuje, ali da će je ipak savladati i dokrajčiti. Bila je to teška i duga borba. Trajala je tri dana i tri noći. Riba više nije teglila naprijed nego je izmorena kružila oko čamca pa je starac napokon uspio savladati tu veliku sabljarku dugu oko šest metara i tešku oko 750 kilograma. Ubio je ribu harpunom i privezao je uz bok svog malog čamca. Ta riba bila je njegovo blago. Rasplet: Znao je da je borba s ribom okončana, ali da mu je još ostalo puno robovskog posla. Plijen mu tada napadaju, kidaju i otimaju morski psi koju su nanjušili krv u moru. Slijedila je isto tako teška borba s tim morskim psima otimačima. I tako je starac ostao bez svog bogatog ulova. Kraj:Od velike ribe ostao je samo kostur. Starac nije više ništa mislio ni osjećao. Želio je što mirnije i brže doći do luke. Uplovio je u luku, privezao čamac i krenuo prema kolibi. Umoran, iscrpljen i razočaran izvalio se na krevet i zaspao. Dugo je spavap, a dječak je tiho plakao nad njim. Dok su ribari i turisti u čudu gledali ribu, dječak je otišao po limenku kave. Donjeo je starcu, razgovarao s njim i hrabrio ga. Od sada će zajedno ribariti jer dječak od starca ima još puno toga za naučiti.

Likovi: Starac~ star, siromašan, uporan, hrabari dječak Manolino ~ brižan, osjećajan

Osvrt na djelo:Ovaj roman je zanimljiv i poseban jer sam iz njega povukla i naučila dvije važne stvari. Borba čovjeka s prirodom i prijateljski odnos tj. naučila sam kako biti pravi i iskreni prijatelj. Iz njihovih dijaloga izbija nježnost i poštovanje, što je u današnjem svijetu rijetkost.

Starac: ~ siromašan "Košulja mu je bila toliko puta krpljena da je nalikovala na jedro, a zakrpe su izblijedjele od sunca tako da su bile različitih nijansi... bio je bos."~ hrabar"Borit ću se-reče-Borit ću se dok sam živ." ~ uporan"Ali znam nekakve trikove i uporan sam."

~ star"Starac je bio mršav i koščat s dubokim borama na šiji. Obrazi mu bijaše posuti smeđim mrljama. Mrlje su mu se protezale niz obje strane lica, a na rukama je imao duboke žuljeve... Ali ti žuljevi nisu bili svježi. Bili su stari kao i erozije u pustinji bez riba. Sve je na njemu bilo staro osim očiju koje bijahu boje mora, vesele i neporažene."

Dječak: ~ Brižan:"...volio bih ti nekako pomoći.""Moram mu nabaviti još jednu košulju i kaput za zimu i nekakve cipele i još jedan pokrivač." ~ Osjećajan: "Vidio je da starac diše, a onda je zapazio kakve su mu šake i zaplako.""Ma kvragu i sreća-reče dječak- ja ću ti je donijeti."

Starca Santiaga možemo opisati kao hrabrog i ustrajnog čovjeka koji se bori za sebe te za svoj opstanak. Žestoko se bori protiv neprijatelja, ali istovremeno na njega gledajući kao na prijatelja. Što možemo zaključiti u njegovoj borbi sa velikom sabljarkom.

Najzanimljivije o djelu:Po meni osobno najzanimljiviji je središnji dio koji opisuje jednu neizvjesnost starca i ribe koji zapravo nosi simboliku cijele pripovijetke. Do izražaja dolaze starčeve osobine.


Comments

    There are no comments for this Glog.