Sistem Pemerintahan dan Pentadbiran di Negeri Melayu

In Glogpedia

by cita5
Last updated 6 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
World Culture

Toggle fullscreen Print glog
Sistem Pemerintahan dan Pentadbiran di Negeri Melayu

Sistem Pemerintahan dan Pentadbiran di Negeri-negeri Melayu

Pentadbiran peringkat negeri

Sultan lambang kedaulatan negeri.Sultan miliki kesempurnaan,kebolehan, keistimewaan.Kedaulatan melalui kemampuannya melaksanakan undang-undang dengan adil.Kedaulatan jamin keamanan, kesetiaan dan sokongan Unsur kukuhkan kedaulatan sultan – kecemerlangan, keunggulan peribadi dan kepahlawanan sultan.Sultan dibantu kerabat diraja & pembesar. Kedaulatan diperkukuh dgn alat kebesaran. Cap mohor diraja – alat kebesaran – mengesahkan arahan dan lambang surat rasmi kerajaan. Alat kebesaran lain – tengkolok atau destar. Alat kebesaran tidak boleh digunakan oleh rakyat. Warna kuning pada hiasan.Payung putih dikhaskan kepada raja.Payung kuning digunakan oleh anak raja. Nobat – alat muzik diraja dalam upacara :i. pertabalan raja, ii.kemangkatan raja dan kerabatnya iii. keberangkatan raja ke balairung seri.Alat muzik nobat terdiri daripada semambu, gong, nafiri, serunai, dua gendang besar (nakara) dan dua gendang kecil (tabal). Bahasa dalam/ bahasa istana seperti santap. Rakyat dilarang mengguna bahasa dalam. Perintah sultan mestilah dilaksanakan.Rakyat yang engkar dianggap derhaka.Rakyat menderhaka akan ditimpa tulah.

Pentadbiran peringkat jajahan & daerah

Jajahan dan daerah ditadbir oleh pembesar. Pembesar dilantik terus oleh sultan.Perlantikan melalui pemberian surat tauliah.Pembesar taat pada sultan.Tugas utama pembesar jajahan dan daerah :i.jaga keamanan negeri ii.pertahankan kedaulatan negeri.iii.serahkan hasil dan cukai kepada kerajaan.iv sediakan tenaga kerja.

Pentadbiran peringkat kampung

Tugas ketua kampung(penggawa/penghulu) :i.pungut cukai ii. bekalkan tenaga tentera iii. kekalkan taat setia masyarakat kampung. iv.perantara pembesar dan rakyat jelata.Pemimpin kampung lain – golongan agamaTugas golongan agama :i.penasihat sultan, kadi, mufti ii. berdakwah,iii. kendalikan pengajian agama iv.hasilkan karya agama.v. menjadi imam, khatib, bilal & juru nikah.Golongan magis :i. seperti bomoh dan pawing ii. mahir di bidang perubatan. iii. berkebolehan menyembuhkan penyakitiv. mengetahui khasiat akar kayu dan herba.v. menjadi pemimpin masyarakat kampung.


Comments

    There are no comments for this Glog.