Sergej Aleksandrovic Jesenjin

In Glogpedia

by LjiljanaL
Last updated 7 years ago

Make a copy Make a copy function allows users to modify and save other users' Glogs.

Discipline:
Language Arts
Subject:
Literature

Toggle fullscreen Print glog
Sergej Aleksandrovic Jesenjin

Rodjen je 3. listopada 1895. godine u selu Konstantinovu, u Rusiji. Kako je sam govorio, djetinjstvo mu je proteklo: ‘Kao i kod svih seoskih derana”. Zaista, djetinstvo je proveo na selu, uz stari ruski sat i blistavi samovar u “niskom domu s plavim oknima”. U Petrograd je došao 1915. i ušao u književne krugove u kojima je pobudio zanimanje seoskim motivima u poeziji. Oduševljeno je pozdravio revoluciju. Kasnije se odao boemskom životu, oženio se balerinom Isadorom Duncan.

Sergej Aleksandrovič Jesenjin

Do videnja, dragi , do videnjati mi prijatelju jednom bjese sve.Urecen rastanak bez nasega htijenjaobecava i sastanak zar ne?do videnja, prijatelju -bez ruke, bez slova.Nemoj da ti bol obrve povije.Zivjeti na ovom svijetu nije nista novo,a ni umrijeti nije novije.

Stvorio je pjesništvo posvećeno selu i prirodi, s mnogo metafora koje crpi iz seoskog života i vjerovanja. Njegov drugi ciklus ima karakter pjesnikovih osobnih ispovijesti. Staljinistička je kritika oštro osuđivala “jesenjštinu”, pijanstvo, razbarušeni individualizam, kavanska raspoloženja i poetizaciju huliganstva. Jesenjinova poezija stekla je mnoge poklonike i izvan pjesnikove domovine.

Njegovo stanje se pogoršavalo, i on je ujutro 27. prosinca, nemajući tinte – kako je sam pričao preko dana poznanicima – napisao pjesmu krvlju iz rasječenih vena. Bili su to stihovi pjesme “Do viđenja, prijatelju”, predani navečer mladom pjesniku V. Erlihu, koji ih je zaboravio pročitati.

Navodno je u stanju jake potištenosti i duševnog nemira, u noći između 27. i 28. prosinca 1925. počinio samoubojstvo u lenjingradskom (danas Sankt Peterburg) hotelu Angleter. Postoji sumnja da je, u stvari, ubijen po nalogu Lava Trockog zbog poeme Zemlja prevaranata, u kojoj je prikazao ubijanje i pljackanje Židova.Pokopan je u Moskvi 30. prosinca 1925. godine na Vaganjkovskom groblju.

PISMO MAJCIJesi l' živa, staričice moja...

Jesen, 1914.Pjesma o kuji, 1915.Mangup 1919.Ispovijest mangupa, 1920.Ja sam posljednji pjesnik u selu 1920.Molitva za umrle, 1920.Pugačov, 1921.Pismo majci, 1924.Kavana Moskva, 1924.Ispovijest mangupa, 1924.Tko sam, što sam?, 1925.Snježno polje, 1925.Crni čovjek, 1925.Kačalovljevu psu, 1925.Do viđenja, prijatelju, do viđenja 1925


Comments

    There are no comments for this Glog.