seneca

In Glogpedia

by jesuishannahx
Last updated 7 years ago

Make a copy Make a copy function allows users to modify and save other users' Glogs.

Discipline:
Social Studies
Subject:
Ancient History

Toggle fullscreen Print glog
seneca

Lucius Annaeus Seneca - (Córdoba (Spanje), ± 4 v.Chr. - bij Rome, 65 n.Chr.) - belangrijke rol keizertijd Nero - bekend als Seneca de jongere - verbannen naar Corsica - na acht jaar teruggeroepen - het hof van Nero. - hoopte goede invloed te kunnen uitoefenen - lukte de eerste jaren - daarna de teleurstelling, Nero bleek niet helemaal goed bij zijn hoofd - terugtrekking in de hoop te ontsnappen aan Nero's waanzin - Later gedwongen tot zelfmoord

Parallel hieraan loopt zijn carrière als schrijver - Zijn werk is niet de neerslag van zijn leven, maar wordt er wel door gevoed - Een belangrijke rol speelt de individuele autonomie, de innerlijke vrijheid. Dit werk, waarin de Stoïsche filosofie wordt toegepast op de praktijk van het leven, culmineert in de Brieven aan Lucilius die hij aan het einde van zijn leven schreef.

Vader en moeder, Helvia, waren ontwikkelde mensen. Vader was retor/historicus, moeder had filosofische interesse.

Romeins schrijver & stoïcijns filosoof

Lucius Annaeus Seneca

werken: Een aantal dialogen: De ira, De otio, De constantia sapientis, De brevitate vitae, De consolatione ad Helviam matrem, De consolatione ad Polybium, De consolatione ad Marciam, De providentia, De tranquillitate animi, De vita beata. Ook twee betogen worden tot Seneca's werk gerekend: De clementia (om bij de jonge Nero in het gevlei te komen: een geschrift over mildheid als belangrijke deugd bij grote heersers. Hij moest eens weten!) en De beneficiis. Verder heeft Seneca tragedies op zijn naam staan: Agamemnon, Hercules furens, Hercules Oetaeus, Medea, Oedipus, Phaedra, Phoenissae, Thyestes en Troades. Er zou ook nog een tragedie Octavia van Seneca zijn, maar geleerden betwijfelen dat. Van een andere categorie zijn de 7 boeken van een werk op het gebied van de natuurwetenschappen, de Naturales Quaestiones. Ook een satire staat op Seneca's conto: om keizer Claudius belachelijk te maken schreef hij de Apocolocyntosis divi Claudii (het pompoen worden van de overleden en vergoddelijkte Claudius). Maar Seneca's belangrijkste werk, aan het eind van zijn leven geschreven, is toch Epistulae Morales/Epistulae ad Lucilium. Aan een zekere, wellicht fictieve, Lucilius (gouverneur van Sicilië) schreef Seneca 125, allemaal voor publicatie bedoelde, brieven. Hij coacht hierin deze jonge Lucilius in zijn ontwikkeling tot Stoïsche filosoof. Een brief (literair genre briefschrijven/epistolografie) is schriftelijke interactie met vele mogelijkheden. Eén daarvan is de fictieve opponent: als je een onderwerp wilt aanroeren ben je in een echte brief niet zeker of de adressaat op dat onderwerp in gaat. In een gekunstelde brief doe je net alsof je correspondent dat onderwerp aan draagt: hij is dan de fictieve opponent.


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.