Rubenshuis

In Glogpedia

by stansjosje
Last updated 6 years ago

Discipline:
Arts & Music
Subject:
Museums and Galleries

Toggle fullscreen Print glog
Rubenshuis

Het viel ons gelijk op: ín en rondom het Rubenshuis waren enorm veel arcadebogen te bekennen. We hebben de duidelijkste eruit gepikt en die staat hieronder op de foto. Je kan arcadebogen indelen in werkelijke- en blindebogen. Op de foto is een werkelijkeboog te zien omdat het echt een doorgang verschaft. Een blindeboog is gevuld en dient meer ter decoratie. Wij vonden dit er erg Romeins uitzien en vinden daarom dat het een plek op de poster moet hebben.

Op dit beeld staat de Romeinse god Neptunus afgebeeld. Het beeld staat in de achtertuin en als je het Rubenshuis doorgelopen bent, en je komt er aan de achterkant weer uit, valt het beeld je gelijk op. Wij zagen direct dat het om Neptunus ging. Hij wordt op afbeeldingen en beelden altijd afgebeeld met zijn bekende drietand en zijn lange haren en baard. Neptunus is de god van de zee en broer van Jupiter en Pluto.

Op de foto hieronder is een timpaan te zien. Op deze foto is de timpaan een driehoek, wat vaak het geval was bij Romeinse tempels uit de oudheid. Timpanen dienen meestal als decoratie waar mooie versieringen of personen op afgebeeld staan. Een timpaan is altijd het tussenstuk tussen de kroonlijst en de schuinen daklijsten.

Op de foto hieronder zijn twee elementen uit de oudheid te zien: een Romeins beeld en zuilen. Omdat we al een ander beeld als element gekozen hebben, zoomen we nu wat meer in op de zuilen. De zuilen op deze foto waren onderdeel van een kleine tempel die helemaal achterin de tuin te vinden was. Zuilen zijn, volgens ons, bijna het meest typerende element van de klassieke bouwkunst. Je ziet zuilen in het dagelijks leven nog bijna overal: op pleinen, in kerken, bij gebouwen, huizen enzovoorts. Een zuil bestaat meestal uit drie elementen: een kapiteel, schacht en basement. Een zuil kan functioneel gebruikt worden voor het dragen van het gebouw, maar vaak is het ook decoratief gebruikt.

Foutje in het filmpje: Hier rechts is de buste van Seneca te zien en niet een beeld van Neptunus. Dat beeld is hieronder op één van de vier foto's te vinden! Laat het filmpje eerst helemaal doorladen, dan doet hij het.

Het rubenshuis is verdeeld in een werkgedeelte en een woongedeelte. Het woongedeelte is ingericht zoals in het filmpje hieronder verteld wordt door Josje. Bij het Rubenshuis was een binnenplaats aanwezig, waar je goed zicht had op alle mooie beelden en elementen uit de oudheid die aan de buitenkant van het huis bevestigd waren. Verder had je achter de binnenplaats nog een vrij grote achtertuin met allerlei bloem- en groenteperkjes. Het werd, die dag dat wij er waren, mooi bijgehouden door tuinmannen. Hieronder staat een foto van de binnenplaats en een foto van de grote achtertuin.

Wij zijn vanuit het Rubenshuis direct doorgelopen naar het Rubenianum wat op ongeveer drie minuten lopen afstand lag. Je kwam binnen in een zaal waar de enorme plafondschilderingen direct opvielen. Hieronder staan daar foto's van. Ook waren er wandtapijten te zien. Het Rubenianum is in 1963 opgericht en het is een studiecentrum gespecialiseerd in de kunst van de late middeleeuwen tot de achttiende eeuw.

Vervolgens hebben we onze weg vervolgd naar de Sint Jacobskerk. Deze was helaas gesloten wegens een verbouwing, maar we hebben wel de buitenkant goed in ons opgenomen. De kerk is gebouwd tussen 1491 en 1656 met de bedoeling de grootste gotische kerk ter wereld te bouwen. Dit is hij echter lang niet geworden maar hij blijft mooi om naar te kijken. Op 30 mei 1640 is Peter Paul Rubens in het Rubenshuis lijdend gestorven aan jicht. Zijn graf is in deze kerk te vinden waar boven zijn graf een beeld van Maria staat wat zijn goede vriend en tevens leerling Lucas Faydherbe voor hem maakte.

RUBENSHUIS

Seneca

De 4 elementen


Comments

    There are no comments for this Glog.