Roald Amundsen

by BiljaPo
Last updated 3 years ago

Make a copy Make a copy function allows users to modify and save other users' Glogs.

Discipline:
Social Studies
Subject:
Explorers and Discovers
Grade:
5,6,7,8

Toggle fullscreen Print glog
Roald Amundsen

Roald Engelbregt Graving Amundsen

Roald Amundsen bio je norveški istraživač polarnih predela. On je vodio Antartičku ekspediciju od 1910–1912. koja je prva stigla do Južnog pola.Inspirisan ekspedicijom Fritjora Nansena na Grenland odlučio jeda svoj život posveti proučavanju severnih predela. Bio je veliki poznavaoc života tamošnjeg stanovništva od kojih je i naučio veštine preživljavanja u ovako teškim uslovima.Nestao je prilikom jedne spasilačke misije 1928. godine.

Bio je član belgijske ekspedicije na Antarktik, kao prvi oficir broda Belgika. Ova ekspedicija sprovedana je u zimu 1897. godine, što je slučajno ili namerno, prouzrokovalo, da se brod Belgika zaustavi kod ostrva Aleksander( 70˚ i 30’), zapadno od Antarktičkog poluostrva. Brod je bio zarobljen u ledu a ekipa je trebala da preživi stravičnu zimu za koju svakako nisu bili pripremljeni. Brodski lekar Frederik Kuk, je spasao posadu od bolesti skorbuta, naređujući posadi da jede sveže meso loveći životinje, što će Amundsenu biti značajna lekcija sa naredna putovanja.Severni prolazGodine 1903. Amundsen je vodio ekspediciju do severozapadnog prolaza, između Atlantika i Tihog okena, uz obale Kanade, preko Bafinovog zaliva. Tokom ovog perjoda Amundsen i njegova posada su od lokalnih plemena naroda Netsilk, naučili veštine preživaljavanja u ovim ekstreminim uslovima, zatim veštine korišćenja sanki koje vuku psi . Posle treće zime, zarobljeni u ledu, Amundsen je uspeo da se oslobodi leda i preko Boforovog mora i Beringovor prolaza dođe u Tihi okean, odnosno zapadnu obalu Kanade i da nastavi prema ostrvu Viktorija. Međutim zbog veoma oštre zime Amundsen je morao da prekine svoj put. U tom perjodu Norveška je prolazila kroz svoj burni perjod dobijanja samostalnosti a vest o tome da je Norveška dobila svoju nezavisnost od Švedske i dobila novog kralja Haakon VII. Amundsen je bio ulogoren u Eagle City, na Aljasci, i odatle poslao svoju poruku podrške novom Norveškom kralju.Izvor: http://www.egeografija.orgPogledajte fotografije

Ekspedicije

Godine 1918. Amundsen organizuje ekspediciju na brodu Maud, da bi istražio oblasti Arktičkog okeana. Plan je bio da plove duž obale Sibira a ekspedicija je imala naučni karakter jer je na brodu pored Amundsena bio i geofizičar Harald Sverdrup. Nažalost, led je u ovim oblastima bio toliko gust da je Amundsenova ekspedicija je bila zarobljena u ledu gotovo 3 godine a za to vreme su izvršili brojna istraživanja. Zbog toga što je toliko vremena proveo zarobljen u ledu, brod je imao brojna oštećenja a plovidba po ledu je bila potpuno onemogućena. Amundsen je založio svoj brod i avionom se, 1922. godine vratio u Norvešku.


Comments

    There are no comments for this Glog.