Reactoarele nuclear

In Glogpedia

by MimiPopescu12
Last updated 6 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Physics

Toggle fullscreen Print glog
Reactoarele nuclear

Reactoarele nucleare

Centrala Atomoelectrica Cernobîl (51°23′14″N 30°06′41″E) se află în apropiere de orașul Pripiat, Ucraina, la 18 km nord-vest de orașul Cernobîl, la 16 km - sud de frontiera ucraino-belarusă și aproximativ 110 km nord de Kiev. Centrala a fost compusă din patru reactoare de tip RBMK-1000, fiecare capabil de producere a 1 GW de putere electrică. Construirea centralei a început în anii '70 ai secolului XX, cu reactoarele #1 (care a fost închis în anul 1977), #2 în 1978, #3 în 1981 și #4 în 1983. Două alte reactoare - #5 și #6 - erau în timpul construcției când a avut loc accidentul.

Reactorul nuclearUn reactor nuclear este o instalație tehnologică în care are loc o reacție de fisiune nucleară în lanț în condiții controlate, astfel încât să poată fi valorificată căldura generată sau utilizate fasciculele de neutroni .Reactoarele nucleare au trei tipuri de aplicații.Cea mai semnificativă aplicație comercială este producerea de energie electrică sau de căldură (termoficare, procese industriale).O altă aplicație este propulsia navală (în special pentru scopuri militare).Există și reactoare nucleare pentru cercetare unde fascicolele de neutroni se folosesc pentru activități științifice sau pentru producerea de radioizotopi destinați utilizărilor civile (medicină, industrie, cercetare), sau militare (arme nucleare).

Conform statisticilor autorităţilor de sănătate, în afară de cazurile de cancer de tiroidă ce au afectat în special copiii şi care au crescut alarmant imediat după accident – Centrul pentru Cancer tiroid din Minsk susţine că numărul de cazuri de boală a crescut cu 2400% – populaţia nu a avut de suferit ca urmare a Cernobâlului. Numărul de cancere, de malformaţii şi mutaţii genetice a crescut puţin, dar acest fapt poate fi pus pe seama unei mai bune diagnosticări şi raportări a acestora. Doctorii ce au avut pacienţi de la Cernobâl ar putea spune altceva. De exemplu, şeful de la Spitalul Oncologic Hmelniţcki susţinea în 2005 că până la Cernobâl diagnosticau câteva zeci până în câteva sute de cazuri de cancer pe lună sau mai puţin, iar după dezastru, cam 2000 de cazuri pe lună. În plus, nu au fost luate în consideraţie efectele radiaţiei pe termen lung – 15, 20 de ani.

La început a fost un test de securita­te. Era 26 aprilie 1986, ora 01:23:04, când inginerii fostei centrale nucleare sovietice au decis să profite de oprirea programată a unuia dintre reactoarele centralei de la Cernobîl pentru a face un test de securitate. După câteva zeci de secunde, în reactorul numărul 4 se produc două explozii, urmate de incendii puternice, din cauza creşterii bruşte a presiunii în reactor. La ora "01:24: explozii pu­ternice. Tijele sistemului de gestiune şi protecţie s-au oprit", scrie unul dintre inginerii centralei în jurnalul său, citat de AFP. Miezul reactorului sovietic de tip RBMK este distrus şi un nor puternic radioactiv se ridică spre cer. O parte acoperă zonele din jurul centralei, dar rafalele de vânt duc elementele radioactive spre alte regiuni din Ucraina şi din fosta URSS, dar şi spre Europa Occidentală.

Potrivit specialiştilor, efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticile arată că peste 60 000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit.


Comments

    There are no comments for this Glog.