Probava i bolesti probavnog sustava

In Glogpedia

by tspozega
Last updated 2 years ago

Discipline:
Health & Fitness
Subject:
Health
Grade:
7,8,9,10,11,12

Toggle fullscreen Print glog
Probava i bolesti probavnog sustava

Probavni sustav razgrađuje svaki naš obrok na jednostavnije kemijske spojeve. Hrana počinje svoj put u ustima, žvačemo je zubima(kutnjaci, pretkutanjci, očnjaci i sjekutići) i miješamo je jezikom. Ulazi u PROBAVNI SUSTAV koji se sastoji od jednjaka, želudca, tankog crijeva, debelog crijeva i izmetnog otvora.

PROBAVA I BOLESTI PROBAVNOG SUSTAVA

Uloge i građa probavila

Najčešća bolest probavnog sustava je KARIJES. On izaziva truljenje zubi. Do pojave prvog simptoma može proći i godina dana.Još jedna bolest probavnog sustave je PROLJEV (eng. Diarrhea)Uzrokovan je virusima, bakterijama i ponekad i nametnicima. Traje nekoliko dana i ne uzimaju se posebni lijekovi.HEMOROIDI su meki čvorići plave boje. Najčešće ih dobivaju trudnice, ljudi koji se malo kreću, alkoholičari i biciklisti, a postoji i nasljedna sklonost za dobivalje hemoroida.ČIR NA ŽELUDCU i DVANAESTNIKU može biti uzrokovan bakterijom ili dugotrajnim uzimanjem nekog lijeka. Javlja se bol i slabi apetit, mučnina i povraćanje. Liječi se antibioticima

Bolesti probavnog sustava

Početni dio debelog crijeva koje na sebi nosi CRVULJAK. Crvuljak je mali, zakržljali dio crijeva koji je izgubio ulogu u probavljanju hrane. Ako u tom području  zaostane hrane s bakterijama iz crijeva doći će do velike upale. To se može spriječiti OPERACIJOM.

Slijepo crijevo

PROCES PROBAVE HRANE:


Comments