Predstavitev lendavskih wikijev

by WikiGZ
Last updated 6 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
General Resources
Grade:
11

Toggle fullscreen Print glog
Predstavitev lendavskih wikijev

Na Dvojezični srednji šoli v Lendavi poteka pouk v slovenščini in madžarščini, ki sta učna jezika, učimo pa se še tri tuje jezike: nemškega, angleškega in španskega.Dijaki se lahko izobražujejo v različnih programih: npr. v Gimnazijskem in v drugih strokovnih programih, kot so Ekonomski tehnik, Strojnik tehnik in v različnih triletnih poklicnih programih.Posebnost naše šole je, da so strokovne ekskurzije del našega dvojezičnega pouka, tako smo v 1. letniku 2 dni spoznavali nekaj zanimivih madžarskih krajev, to šolsko leto pa bomo 2 dni preživeli v Budimpešti.

DVOJEZIČNA SREDNJA ŠOLA LENDAVA

O naši šoli na kratko

Üdvözlünk benneteket! Pozdravljeni!

Objavljamo lanski video, saj je naš kraj ohranil svoje lastnosti, sodelujmo isti dijaki z istimi mentoricami kot lani. Še več, pridružilo se nam je še 6 dijakov, ki pa jih lahko spoznate v ločeni Glogsterjevi predstavitvi. :)

• Ste vedeli, da smo v času reformacije prav v Lendavi imeli prvi pomembno tiskarno ne le na področju Slovenije, temveč celotne nekdanje Jugoslavije?• V našem kraju smo vedno poskušali živeti v sožitju ljudje različnih narodnosti in različnih ver (katoliške, evangeličanske in židovske), tako imamo v Lendavi tudi obe cerkvi in sinagogo. Židje so pustili pomembne sledi v bogati meščanski kulturi in gospodarstvu Lendave.• Ste vedeli, da smo najbolj oddaljen kraj od Ljubljane ali recimo to, da ima okolica Lendave najmanj padavin v Sloveniji?• In da samo v Murinih mrtvicah raste vodna praprot plavček?• Ste vedeli, da globine naše pokrajine skrivajo veliko bogastvo: npr. geotermalno vodo, ki je pomembna za zdravilišče, za gojenje orhidej v bližnjem Dobrovniku in da s to vodo ogrevamo tudi našo šolo?• Verjetno pa veste, da leži Lendava na tromeji: Slovenija, Hrvaška, Madžarska, zelo blizu pa je tudi avstrijska meja.Oglejte si galerijo slik na spletni strani Turizma Lendava ali galerijo slik na občinskih spletnih straneh (klikajte majhne ikone v spodnji vrstici), kjer najdete tudi kratke predstavitve naših kulturno in zgodovinsko pomembnih zgradb in zgodovino kraja.

Zanimivosti o našem mestu Lendava/madžarsko Lendva:

Klikni na sliko in spoznaj 21 v SUK-u sodelujočih dijakov

3. a in 3. b-razred

Kdo so naše mentorice?• Mária Gaál, profesorica geografije (desno), ki poleg tega, da rada potuje v bližnje in tudi oddaljene kraje, vse več časa posveča domačim ljubljenčkom in vrtnarjenju;• Ildikó Kovač, profesorica biologije (levo), ki rada svoj prosti čas, v primeru, če ji ga ob delu kaj ostane, preživi v naravi ali pa peče različne dobrote;• mag. Gabriela Zver, profesorica slovenščine in vodja projekta (sredina). Uživa v doživljanju različnih vrst umetnosti in v njihovem bogastvu, zelo rada potuje po svetu in aktivno poje.

Naše mentorice

Poskušale bomo uspešno gospodinjiti in pomagati dijakom pri kuhi/peki raziskovalne naloge. :)


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.