Povijesni razvoj računala

In Glogpedia

by 5d9dff4a7c7d05d9dff4a9a1a5
Last updated 1 year ago

Discipline:
Science
Subject:
Technology
Grade:
7,8,9

Toggle fullscreen Print glog
Povijesni razvoj računala

Abak (3000.g. prije Krista)

Povijesni razvoj računala

-Najstarije prijenosno računalo bilo je abak.-U Europi se koristio do 17. stoljeća.

-To je najstariji oblik obrade, a primjenjuje se i danas.-Nosilac je obrade čovjek koji prerađuje podatke u informacije.-Neka od pomagala koja su se služila za taj oblik obrade bili su: abak, papir, guščje pero, drvorez, tablica množenja, logaritmi i logaritamske tablice, logaritmar i indigo papir.

1. Ručna obrada podataka

-Od kraja 19. st. dolazi do novoga oblika – mehaničke obrade podataka.   -Wiliam Oughtreed je izumio prvo logaritamsko računalo. -Blaise Pasca je zatim izumio stroj pascalina kojom su se zbrajali i oduzimali veliki brojevi.-Charles Babbage je u 19.st. izumio analitički stroj.-Pomoću tih strojeva obrada podataka postala je pouzdanija, brža i učinkovitija.

2. Mehanička obrada podataka

Analitički stroj (19.st.)

-Kad su mehaničkim strojevima dodane električne i elektromehaničke komponente, mogla se obavljati elektromehanička obrada podataka.-Pojavljuju i bušene kartice. -U isto doba Faraday je proizveo elekricitet, a Tesla elektronički logički sklop.-Također je važan i stroj Hermana Holleritha koji se rabio krajem 19. st. za popis stanovništva u SAD-u.

3. Elektromehanička obrada podataka

Stroj Hermana Holleritha

- Prvo računalo se naziva ENIAC. -Proradilo 1946. na Sveučilištu Pennsylvanija u SAD-u.- Bilo je golemih dimenzija i težilo tridesetak tona. Malo kasnije pojavio se i UNIVAC (1951.), prvo računalo koje je radilo s brojčanim i tekstualnim informacijama.

4. Elektronička obrada podataka

Elektroničku obradu dijelimo na 5 generacija računala:

1. elektronske cijevi

2. tranzistori

3. integrirani krugovi

4. mikroprocesori

5. nanotehnologija

Eniac (20.st)


Comments

    There are no comments for this Glog.