Parkinson

In Glogpedia

by jordivmr10
Last updated 7 years ago

Discipline:
Health & Fitness
Subject:
Health

Toggle fullscreen Print glog
Parkinson

PARKINSON

Què és el Parkinson?

?

?

Símptomes

CAUSES

Perquè és produeix?

CURIOSITATS

Curiositats del Parkinson

A Espanya hi ha 100.000 malalts de Parkinson. La malaltia acostuma a aparèixer als 55 anys. Es creu que amb les cel.lules mare es pot curar el Parkinson (no està demostrat). Es creu que amb el consum de làctis es pot prevenir la malaltia.

La malaltia de Parkinson és una malaltia neurodegenerativa d'origen desconegut que fou descrita pel metge i geoleg anglès James Parkinson l'any 1817. Sol aparèixer en persones d'edat avançada. Produeix una alteració progressiva de l'àrea del cervell anomenada substància negra provocant una disminució de la dopamina.

DiagnòsticActualment no existeixen proves sanguínies o de laboratori que ajudin a diagnosticar la malaltia de Parkinson esporàdica. Per això, el diagnòstic es basa en la història clínica i en un examen neurològic precís. La malaltia a vegades pot ser difícil de diagnosticar amb precisió. Els signes i símptomes primerencs de Parkinson de vegades poden ser atribuïts als efectes de l'envelliment normal. TractamentNo hi ha un tractament curatiu de la malaltia de Parkinson, però sí mesures estabilitzadores i control dels símptomes. El tractament farmacològic per a la malaltia de Parkinson inclou tres categories:1)fàrmacs que funcionen directament o indirectament per augmentar el nivell de dopamina al cervell (levodopa).2)fàrmacs que actuen sobre altres neurotransmissors corporals per alleugerir símptomes com ara les tremolors i la rigidesa muscular, 3)medicaments que ajuden a controlar els símptomes no motors de la malaltia, com ara la depressió i l'ansietat.En els primers anys de tractament la resposta al tractament és molt bona. Posteriorment el benefici es manté però poden aparèixer complicacions físiques i psíquiques. En les fases avançades de la malaltia el tractament és més complicat. La cirurgia s'utilitza en les persones les quals la teràpia farmacològica ja no és suficient.

Acostuma a ser a causa de l'acumulació d'una proteïna presinàptica en les neurones, que impedeix la transmissió de la dopamina en els ganglis basals. L'aparició de la malaltia pot estar lligada a l'herència genètica(entre un 1-2% dels casos) per mutacions dels gens. Segons el gen, la malaltia és autosòmica dominant o autosòmica recessiva. Per tant encara que cap dels teus dos pares manifesti la malaltia és possible patir-la, i encara que ells la manifestin és possible que tu no la patesquis.L'aparició de la malaltia també depèn dels factors ambientals. Recentment s'ha descobert un gen,la dardarina, que pot provocar la malaltia, i s'ha vist que és força present a Espanya.

Diagnòstic i tractament

Es caracteritza per una rigidesa muscular, pèrdua dels moviments automàtics primaris, inestabilitat, tremolors, etc. La disminució del parpelleig i l'aparició gradual de nous símptomes és un punt més per sospitar la presència de la malaltia. Amés els malalts de Parkinson pateixen també depressió, ansietat, trastorns del son, etc. Així com dolor a les extremitats i perden agilitat mental i inclús poden perdre l'habilitat de la parla. El seu curs és crònic i progressiu. Tot i que a vegades pot tardar fins a quinze anys a afectar significativament al malalt, sobretot si la malaltia comça de jove.

Descobridor del Parkinson

?


Comments

    There are no comments for this Glog.