Pande

In Glogpedia

by KarlaM9
Last updated 6 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Zoology

Toggle fullscreen Print glog
Pande

Panda je medvjed porijeklom iz južne središnje Kine . To je lako prepoznati po velikim crnim mrljama oko očiju i preko ušiju, te po okruglom tijelu. Iako spada u red mesojeda, prehrana panda je više od 99% bambus i drugo bilje. Pande se smatraju ugroženom vrstom.

PANDE

Pande žive prije svega na tlu, no dobro se penju i izvrsni su plivači. Za razliku od drugih medvjeda, ne mogu se uspraviti na stražnje noge. Jedu uglavnom sjedeći, tako da im prednje šape ostaju slobodne za dohvaćanje i držanje hrane. Aktivni su uglavnom u sumrak i noću, a danju spavaju u šupljim stablima, pukotinama u stijenama ili špiljama. Za razliku od drugih medvjeda, ne spavaju zimski san. Umjesto toga, zimi silaze u niža područja koja su u to vrijeme nešto toplija od njihovih ljetnih staništa.

Također postoji i vrsta crvenih(malih) pandi. Danas mnogi biolozi smatraju da velika panda spada u medvjede, a malog pandu svrstavaju u rakune. Zbrka oko klasificiranja pandi proizilazi iz zajedničke evolucijske povijesti pandi, medvjeda i rakuna.Ljudi su zbog lakše preglednosti životinjske vrste odvojili medvjede i rakune. Zbog nekih pojedinosti pande ne možemo jasno svrstati. Crvene pande se također smatraju ugroženom vrstom.


Comments

    There are no comments for this Glog.