ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΕΩΝ

by posnakidou
Last updated 5 years ago

Discipline:
Arts & Music
Subject:
Other

Toggle fullscreen Print glog

Read Only  


ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΕΩΝ

Το εσωτερικό του ναού έχει όμορφες νωπογραφίες και είναι διακοσμημένο με σκαλιστά μάρμαρα ενώ σίγουρα θα προκαλούσε εντύπωση και ο μαρμάρινος κοσμήτης του ναού ο οποίος πλαισιώνονταν από μια διακοσμητική ζώνη από πήλινα έγχρωμα πλακίδια.Ο ναός κοσμήθηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση του αλλά δέχτηκε και επιπλέον εργασίες και προσθέσεις σε διαφορές περιόδους της ύπαρξης του όπως αυτής των Παλαιολόγων.Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Περιόδου μετατράπηκε σε Τζαμί (1430) όπως συνέβη και με πολλούς άλλους θρησκευτικούς χώρους της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το όνομα του οφείλεται στην ύπαρξη της Χαλκευτικής Στοάς και των Χαλκωματάδων ενώ δεν αποκλείεται και η ύπαρξη παλαιότερου ναού, πιθανότατα του Ηφαίστου, στην ίδια περιοχή.

Η εκκλησία βρίσκεται στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, βόρεια της Εγνατίας Οδού στο σημείο που διασταυρώνεται με την λεωφόρο Αριστοτέλους που οδηγεί στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η αρχαιολογική τοποθεσία της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης βρίσκεται βορειοανατολικά, και ονομάστηκε «Η Παρθένος των Χαλκουργών», επειδή η τοποθεσία της γειτνιάζει με την περιοχή όπου παραδοσιακά ζούσαν οι χαλκουργοί της πόλης.

Παναγία Χαλκέων

Mε την άλωση της πόλης το 1430 από τους Οθωμανούς Τούρκους, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί που ονομαζόταν Καζανκιλάρ Καμί («Τζαμί των Καζανοεμπόρων»


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.