Palladium

In Glogpedia

by kokosnoot
Last updated 5 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Chemical Elements

Toggle fullscreen Print glog
Palladium

Palladium

De Geschiedenis van Palladium

?

?

Palladium in verschillende vormen

Toepassingen van Palladium

Fysische eigenschappen

Palladium is een zilverwit zacht overgangsmetaal, het heeft een dichtheid van 12 g•cm−3 en een hardheid van 4.75 Mohs. Het reageert niet met zuurstof, maar het reageert wel sterk met zwavelzuur en salpeterzuur alleen lost het langzaam op in zoutzuur. Het smeltpunt van Palladium is 1554.8 ℃ en het kookpunt is 2963 ℃. De smeltwarmte in kJ•mol−1 is 17.6 en de verdampingswarmte is 357 kJ•mol−1. De aggregatietoestand van Palladium is vast. Palladium heeft een elektrische weerstand van 10.8 μΩ•cm en geleid warmte met 71.8 W•m−1•K−1

In 1700 kenden mijnwerkers in Brazilië al een metaal die ze ouro podre noemde (vertaald waardeloos goud), dit was een natuurlijke legering van Palladium en goud. Palladium werd echter voor het eerst gewonnen uit Platina door William Hyde Wollaston in 1803, hij merkte dat als je Platina oploste in salpeter- en zoutzuur, dat niet alles oplost maar dat het een beetje residu achterliet waaruit hij uiteindelijk Palladium haalde. Hij verkocht zijn nieuwe metaal eerst als nieuw zilver maar Richard Chenevix kocht dit metaal en deed er onderzoek naar en verklaarde het een legering van Platina en Kwik, in Februari 1805 openbaarde William Hyde Wollaston zichzelf als de ontdekker en hij gaf een volledig verslag over het metaal en zijn eigenschappen. Hij vernoemde het metaal naar de in 1802 ontdekte planetoïde Pallas die vernoemd is naar de Griekse godin van de wijsheid Pallas Athena. Palladium komt in de aardkorst voor als legering met Goud en Platina, het komt vooral voor in de aardkorst van Rusland, Australië, de Verenigde Staten, Canada, Ethiopië en Brazilië. Palladium wordt vooral gewonnen als bijproduct uit koper en nikkelertse

Het periodiek systeem der elementen (ook wel tabel van mendelejev genoemd) is een tabel met systematische weergave van alle scheikundige elementen, zo kunnen alle chemische en fysische eigenschappen van de elementen in kaart worden gebracht. Er wordt al heel lang gewerkt aan deze tabel, de bekende elementen staan op atoomnummer naast elkaar, zodat de elementen die in dezelfde periode ontdekt zijn naast elkaar staan, en de elementen die tot dezelfde groep behoren staan boven elkaar. De elementen die bij hetzelfde blok en dezelfde reeks horen staan bij elkaar in de buurt. De basis van het periodiek systeem is gelegd door Dmitri MendelejevDmitri Mendelejev is geboren op 27 Januari 1834 in de Stad Tobolsk in Siberië, hij was het jongste kind van zijn ouders, Dmitrievna Korniliev en Ivan Pavlovitsj. De vader van Dmitri was het schoolhoofd van de lokale school, maar in 1834 (het geboorte jaar van Dmitri) werd hij blind, dus moest de moeder van Dmitri het geld gaan verdienen. Toen Dmitri 14 jaar oud was, overleed zijn vader, na zijn dood ging Dmitri in Tobolsk naar het gymnasium. In 1849 vertrok Dmitrievna met 2 kinderen (Dmitri en Lisa) naar Moskou om Dmitri een goede opleiding te geven. In Moskou kon Dmitri niet naar de universiteit dus vertrokken ze naar Sint-Petersburg daar kon hij dankzij een oude vriend van zijn vader Wiskunde en Natuurwetenschappen studeren. Nadat Dmitri 10 weken op de universiteit zat, was zijn moeder stervende, Dmitri zal haar laatste woorden nooit vergeten: Onthoud je van de illusies, hecht je aan werk en niet aan woorden. Zoek geduldig naar de goddelijke en wetenschappelijke waarheid. Kort na de dood van zijn moeder, overleed zijn zusje Lisa. Nadat Dmitri afstudeerde, werd bij hem tuberculose vastgesteld. In 1855 vertrok hij naar het Krimschiereiland om hiervan te herstellen, daar werd hij docent gymnasium. Hij keerde in 1856 volledig hersteld terug naar Sint-Petersburg. Dmitri deed tussen 1859 en 1861 onderzoek naar de dichtheid van gassen in Parijs en hij werkte in Heidelberg samen met Gustav Robert Kirchhoff aan de ontwikkeling van de spectroscoop. Dmitri keerde in 1863 terug naar Rusland waar hij hoogleraar werd in de chemie, hij trouwde toen ook met Feozva Nikitsjna Lasjeva en kreeg een zoon en een dochter. In 1869 publiceerde Dmitri het periodieke tabel waarin de elementen op atoommassa en eigenschappen waren gerangschikt. Daarna werd Dmitri geëerd door vele wetenschappers in Europa, maar zijn politieke activiteiten voor de Russische regering was een bron van zorgen, daarom moest Dmitri op 17 augustus 1980 de universiteit verlaten. Hij werd echter in 1893 aangesteld als directeur van het Bureau voor Maten en Gewichten, in 1905 kreeg hij de Copley Medan, een prijs voor een belangrijke wetenschappelijke prestatie. Dmitri stierf in Sint-Petersburg in Rusland op 2 februari 1907, het element mendelevium werd naar hem vernoemd.

Palladium is als poeder een goede katalysator en het wordt gebruikt in hydrogenerings- en dehydrogeneringsreacties, het wordt ook gebruikt bij de opwerking van petroleum en raffinaderijen. Palladium wordt ook gebruikt als legering met goud (wit goud) in sieraden, soms wordt puur palladium ook gebruikt in sieraden. Door verhit Palladium diffundeert waterstof gemakkelijk, deze eigenschap wordt gebruikt om gas te zuiveren. Palladium kan grote hoeveelheden waterstofgas absorberen en het bij verhoogde tempraturen weer vrijlaten daarom is Palladium bruikbaar als opslagmedium in brandstofcellen. Er wordt ook Palladium gebruikt in tandheelkunde, horloges, vliegtuig bougies, in de productie van chirurgische instrumenten en elektrische schakelingen.Palladiumchloride heeft het brutoformule van PdCI2, deze stof lost matig op in koud water en is donkerrood, het komt voor als een hygroscopische vaste stof. Als je Palladiumchloride oplost in waterstofsulfide ontstaat er een bruinzwarte neerslag van Palladiumsulfide. Deze stof wordt vaak toegepast om koolstofmonoxide te detecteren, hiervoor drenk je een filtreerpapier in een verdunde oplossing van palladiumchloride. Als dit papier in contact komt met koolstofmonoxide wordt er zwart palladium gevormd.

DmitriMendelejev

Koen Gerrisma3X1

Dmitri Mendelejev

Zondag 22 Maart2015

http://www.rsc.org/periodic-table/element/46/palladiumhttp://www.chemicalelements.com/elements/pd.htmlhttp://leerling.tcc-lyceumstraat.nl/grassroots/periodieksysteem/Sb/mendelejev.htmhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Dmitri_Mendelejevhttp://en.wikipedia.org/wiki/Palladiumhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Palladium_(element)


Comments

    There are no comments for this Glog.