Overzicht

In Glogpedia

by gonnekemeima
Last updated 7 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
Explorers and Discovers

Toggle fullscreen Print glog
Overzicht

H2 Ontdekking en verovering

In de vijftiende eeuw ontdekten de Europeanen dat de wereld groter was dan ze altijd hadden gedacht. Ontdekkingsreizigers voeren de wereld rond en veroveraars namen voor hun vorsten nieuwe gebieden in bezit. Paragrafen 2.1, 2.2 en 2.4 staan centraal

Door de tijd

1492

Columbus in Amerika

Marco Polo maakte op zijn reis van Venetie naar China door Azie kennis met allemaal nieuwe exotische specerijen die in Europa zeer zeldzaam, maar door de tijd zeer gewild en kostbaar werden. - Waar werden deze specerijen voor gebruikt?- Waarom waren deze specerijen peperduur wanneer ze Europa bereikten?

Waarom ging men zelf opzoek naar zeeroutes naar Oost-Azie?

Schurk of Held?- Florentijn Amerigo Vespucci- Fernardo Magelhaes- Pizarro en de Inca's- Cortes en de Azteken

Welke redenen hadden de landen om aan Europese Expansie te gaan doen?

Wat waren de gevolgen voor de oorspronkelijke bewoners?

Columbus koos toen hij tien jaar oud was voor het eerst het ruime sop en in 1492 voer hij vanuit de Canarische eilanden richting het westen en ontdekte hij op deze manier een nieuwe route naar ‘Azië’. Pas na zijn dood zou blijken dat Columbus in werkelijkheid nog iets veel belangrijkers had (her-)ontdekt: het ‘nieuwe’ continent Amerika.

1494

Verdrag van Tordesillas

1498

Portugezen op Calicoet

1571

1595 1596

Ottomanen verslagen

Nederlandse zeereizen

Was Columbus een ware ontdekker of dwaas?

De overwintering van Willem Barentsz met zijn bemanning in het Behouden Huis op Nova Zembla behoort tot de beroemdste verhalen uit de Nederlandse geschiedenis. De zeelieden waren in 1596 met een zeilschip uit Amsterdam vertrokken voor hun zoektocht naar de noordelijke doorvaart naar Azië. Toen het schip vast raakte in het ijs ten noorden van het huidige Rusland bij Nova Zembla, bouwde Willem Barentsz met zijn bemanning een hut, het Behouden Huis.

Europese expansieDe uitbreiding van handel en macht van Europese landen in andere werelddelen


Comments

    There are no comments for this Glog.