Ochiul

In Glogpedia

by MargineanuNarcisa
Last updated 7 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Biology
Grade:
9

Toggle fullscreen Print glog
Ochiul

Ochiul este un organ a cărui principală functie este cea de a detecta lumina. Se compune dintr-un sistem sensibil la schimbările de lumină, capabil să le transforme în impulsuri nervoase. Ochii cei mai simpli nu fac altceva decât să detecteze dacă obiectele din jur sunt luminate sau obscure. Cei mai complecsi folosesc la perceptia vizuală.

~Ochiul~

Defectele vederii

?

?

Proiect realizat de Patra Andreea si Margineanu Narcisa ~

Ochiul

Formarea imaginii pe retina

Orice deviere de la starea emetropă(vederea normală) reprezintă un defect de vedere. Cele mai des întâlnite defecte de vedere ale ochiului uman sunt: a) Miopia este cel mai des întâlnit defect de vedere, aceasta având un caracter patologic(apare la nastere) si ia loc atunci când globul ocular al ochiului miop este mai mare decât cel al ochiului normal, imaginea formându-se în fata retinei. Miopia este corectată cu ajutorul lentilelor divergente.b) Hipermetropia este de asemenea un defect patologic, aceasta însă luând loc mai rar decât miopia. Globul ocular al ochiului hipermetrop este mai mic decât cel al ochiului normal, în consecintă imaginea formându-se în spatele retinei. Hipermetropia este corectata cu ajutorul lentilelor convergente.

1. Globul ocular cantareste putin sub 30 de grame si are un diametru de aproximativ doi centimetri. Doar o sesime din suprafata sa totala se vede. 2. Ochii pot distinge aproape 10 milioane de nuante.3. Cornea este singurul tesut din corpul tau care nu contine vase de sange. Ea este hranita cu ajutorul lacrimilor, care au si rol antibacterian.4. Cand stranuti nu poti tine ochii deschisi.5. Clipim instinctiv la auzul unui zgomot puternic.6. Clipim o data sau de doua ori la fiecare zece secunde.7. Ochiul este al doilea cel mai complex organ dupa creier.

În cazul ochiului emetrop (vederea normală), imaginea se formează pe retină. Pentru ca razele de lumină să se poată focaliza, acestea trebuie să se refracte. Cantitatea de refractie depinde în mod direct de distanta de la care este văzut obiectul. Un obiect situat la o distantă mai mare necesită mai putină refractie decât unul situat la o distantă mai mică. Cel mai mare procentaj din procesul de refractie are loc în cornee, restul refractiei necesare având loc în cristalin. Lumina trece prin mediile transparente (cornee, umoare apoasă, umoare sticloasă) si cristalinul si formează o imagine răsturnată pe retină. Pe retină, celulele specializate transformă imaginea în impulsuri nervoase. Acestia ajung prin nervul optic până la regiunea posterioară a creierului. Acesta din urmă interpretează semnalele printr-un mecanism complex care implică milioane de neuroni. Razele de lumină suferă la nivelul ochiului o refractie triplă:1.razele de lumină îsi schimbă directia;2.o refractie are loc la nivelul corneei si câte una pe fiecare fată a cristalinului;3.imaginea se formează pe retină, pe pata galbenă si este reală, mai mică si răsturnată.

Ochiul

Curiozitati despre ochi


Comments

    There are no comments for this Glog.