Nova Zembla

In Glogpedia

by JALATSG
Last updated 5 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
World History

Toggle fullscreen Print glog
Nova Zembla

'We keren terug'In februari 1597 probeerden de mannen het schip los te trekken om de terugtocht te beginnen. Ze zaten toen al bijna een half jaar op Nova Zembla.dit lukte niet,ze waren te verzwakt. Ze besloten twee reddingssloepen om te bouwen tot kleine boten waarin plaats was voor alle mannen en voedsel.Op 14 juni begon uiteindelijk de terugtocht. Willem Barentsz schreef op Nova Zembla een briefje als bewijs dat zij daar waren geweest. Hij beschreef daarop hoe ze daar waren gekomen en hij sprak de hoop uit, op een goede thuiskomst.

In 1932 slaagt de Russische ijsbreker Sibirakov erin om langs de noordkant van Nova Zembla naar Azië te varen.

'Willem Barentsz!' was een kaartenmaker, avonturier en zeeman en hij was mee op het schip naar Nova Zembla.

Nova Zembla

10 mei 1596 vertrokken Willem Barentsz, Heemskerck, Rijp en hun mannen gingen met 2 schepen op zoek naar een nieuwe zee weg naar het verre Oosten. Ze besloten via de Noordpool te gaan. Rijp zat in de andere boot. De schepen trokken eerst naar Noorwegen en van daar zeilden ze direct naar het noorden. Het ijs werd steeds dichter. Rijp vond dat verder varen echt niet kon, straks kwamen de schepen vast te zitten. Barentsz ' Heemskerck besloten om verder te gaan. Bij Spitsbergen besloten de twee schepen uit 1 te gaan. Het schip van Willem Barentsz ' Heemskerck gingen alleen door, maar het schip kwam vast te zitten bij het eiland Nova Zembla. De winter kwam, dus ze moesten overwinteren op Nova Zembla.

Your text here

10 mei 1596- Vertrek naar China5 juni 1596 - de bemanning zag het eerste ijs1597 - zonsopgang14 juni 1597 - uiteindelijke terugtocht

Tijdens hun overwintering besloten ze een hut te bouwen: Het Behouden Huys. Ze bouwden dit van resten van het schip, van hout wat ze vonden op Nova Zembla en van drijfhout.

Wie was Willem Barentsz?

Gerrit de Veer was de enige op het schip die kon lezen en schrijven. In het begin van de reis was de Veer niet geliefd onder de bemanningsleden en werd dan ook Gerrit de ganzenveer genoemd. Nadat hij Cleas gered had bij het kielhalen, werd hij toch wel gewaardeerd. Hij heeft tijdens de hele reis een dagboek bijgehouden en na de reis is er een boek van gemaakt.

Negatief of positief?De reis was uiteindelijk niet geslaagd ,omdat ze niet verder gekomen zijndan Nova Zembla en veel bemmaningsleden zijn gestorven op het eiland en tijdens de reis.


Comments

    There are no comments for this Glog.