New york

In Glogpedia

by CMonaghan7
Last updated 6 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
Geography
Grade:
10

Toggle fullscreen Print glog
New york

New York je najnaseljeniji grad u SAD-uIma znaćajan utjecaj na trgovinu, financije, medije, umjetnost, modu, istraživanje, tehnologiju, obrazovanje i zabavu. u New Yorku se nalazi središte UN-a.

NEW

YORK

Službeni nazivi grada su New York City ili The City of New York kako bi ga se razlikovalo od istoimene države New York koje je ovaj grad dio.Smješten u jednoj od najvećih svjetskih luka, New York City sastoji se od pet okruga od kojih svaki predstavlja jednu državnu županiju. Pet okruga - The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island - su ujedinjeni u jedan grad 1898. godine.

Zemljopisni položajNew York City leži na istočnoj obali SAD-a u saveznoj državi New York, na ušću rijeke Hudson i na East Riveru, prosječno šest metara iznad razine mora. Na suprotnoj, zapadnoj obali Hudsona, nalazi se Jersey City u susjednoj državi New Jersey. Zemljopisne su koordinate 40,46 stupnjeva sjeverne širine i 73,54 stupnjeva zapadne dužine.

Grad godišnje posjeti 50 milijuna turista pa su njegovi predjeli i znamenitosti postali izuzetno popularni. Times Square, koji se naziva i "svjetskim raskršćem", vedro je osvijetljeno središte kazališta na Broadwayu, jedno od najprometnijih raskršća za pješake na svijetu i glavni centar svjetske industrije zabave. U gradu se nalaze mnogi poznati mostovi, neboderi i parkovi. Financijsko središte New Yorka, usidredno na Wall Streetu u donjem dijelu Manhattana, funkcionira kao financijsko središte cijeloga svijeta i dom je Njujorške burze, najveće svjetske burze na svijetu.Nekretnine na Manhattanu među najskupljima su u cijelom svijetu.U kineskoj četvrti na Manhattanu živi najviše Kineza u cijeloj zapadnoj hemisferi. Za razliku od mnogih drugih brzih prijevoznih sredstava, podzemna željeznica New Yorka radi non-stop (0-24h).Mnoga sveučilišta i fakulteti nalaze se u New Yorku, uključujući Sveučilište Columbia, Državno sveučilište u New Yorku i Sveučilište Rockfeller koji se smatraju jednima od 50 najboljih sveučilišta na svijetu.

U kasno ljeto 2001. New York je doživio svoj najcrnji dan. Najviši gradski neboderi, blizanci World Trade Centera srušeni su u terorističkim napadima 11. rujna 2001. Na mjestu srušenih nebodera predviđena je izgradnja "Tornja slobode" (Freedom Tower) koji će ujediniti poslovne funkcije sa spomenikom za oko 2800 poginulih.Veliki nestanak struje na sjeveroistoku SAD-a 14. kolovoza 2003. pogodio je i New York. U gradu je održana konvencija Republikanske stranke prije predsjedničkih izbora 2004.

Zaštitni znak New Yorka je Kip slobode izgrađen 1886. na Otoku slobode (Liberty Island, službeno dio države New Jersey) južno od Manhattana. Poznate građevne su i glavni newyorški kolodvor, godine 1913. otvoreni Grand Central Terminal, Brooklynski most (Brooklyn Bridge) koji povezuje Manhattan s Brooklynom, poznata športska dvorana Madison Square Garden, te koncertna dvorana Carnegie Hall. Na obali East Rivera nalazi se kompleks zgrada u kojem je sjedište Ujedinjenih naroda.


Comments

    There are no comments for this Glog.