Mrówkojad

In Glogpedia

by MoMarta17
Last updated 5 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Animals
Grade:
6

Toggle fullscreen Print glog
Mrówkojad

Dane liczbowe:-długość ciała (bez ogona): 1-1,3 m-długość ogona: 65-90 cm-masa ciała: 29-65 kg,-samiec nieco cięższy od samicy-ciąża: około 180 dni-liczba młodych: 1-pożywienie: głównie mrówki-długość życia: do 26 lat

Mrówkojad Wielki

Wygląd:Jest to średniej wielkości ssak o szarobrunatnym ubarwieniu z czarną szeroką pręgą biegnącą po bokach i przez pierś. Charakterystyczny, bardzo długi pysk zakończony jest małym otworem gębowym; brak zębów, długi (do 60 cm) i lepki język umożliwia wyciąganie mrówek i termitów z ich gniazd. Kończyny przednie przystosowane do grzebania, zaopatrzone w 4 pazury, z których 3 są duże i silne.

Środowisko:Zamieszkuje dżungle deszczowe, lasy mieszane, trawiaste równiny i stepy. Żyją samotnie, łączą się w pary tylko w okresie godów. Jeden osobnik, zależnie od ilości dostępnego pożywienia zajmuje obszar od 1 km²-2,5 km².

Odżywianie:Odżywia się głównie żyjącymi w ziemi gatunkami mrówek. Termity lub mrówki wędrowne zjada bardzo rzadko. Wyszukuje mrowiska korzystając ze znakomitego węchu, następnie rozgrzebuje część mrowiska i za pomocą długiego, lepkiego języka wyciąga mrówki z wnętrza mrowiska. Nigdy nie niszczy całego mrowiska. Ponadto zjada również larwy owadów, owoce oraz ptasie jaja.

Rozmnżanie:Mrówkojady tworzą pary tylko na czas godów. Ciąża trwa około 180 dni. Młode po urodzeniu samodzielnie wspina się na grzbiet matki, sierść noworodka ma taka samą strukturę i barwę jak matki, dzięki czemu jest słabo widoczne dla drapieżników. Młode jest karmione mlekiem matki przez 6 miesięcy. Po dwóch latach uzyskuje samodzielność.

Ochrona:Mrówkojad wielki to najrzadszy ze wszystkich mrówkojadów, zagrożony wyginięciem ze względu na zmiany środowiska.

Tutaj występuje


Comments

    There are no comments for this Glog.