Mitovi i legende

by Binorex
Last updated 5 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
World & Ancient History
Grade:
7

Toggle fullscreen Print glog
Mitovi i legende

Grčka mitologija

Zeus

Grčka mitologija se sastoji od legendi i mitova o bogovima i herojima.Grčki bogovi su izgledali kao ljudi, imali vrline i mane kao ljudi, razlikovali su se po tome što su bili besmrtni, više-manje neranjivi.Živjeli su na Olimpu.

Olimski bogovi

GRČKI MITOVI I LEGENDE

Hera

Atena

Zeus-otac mnogih bogovaHera-Zeusova žena i sestra,božica braka.Afrodita-božica ljubavi,ljepote i spolnostApolon-bog medicineAres-bog rata i bojne vreveArtemida-božica je Mjeseca, zvijeri i lova, zaštitnica djevojaka, božica svadbe i poroda.Atena-božica civilizacije,mudrost i snage.Demetra-božica zemlje,ratarstva i plodnosti u prvom redu žita.Dioniz-bog vegetacije,vina i plodnosti zemlje.Had-bog podzemnog svijeta.Heba-božica mladostiHefest-bog kovač,zaštitnik obrta i kipara.Helije-bog Sunca.Hermes-glasnik bogova,zaštitnik:putnika,lopova...Perzefona - Demetrina kći, Hadova žena.Posejdon - bog mora, vode, vladar potresa.

AHILOVA PETA

Njegova majka, koja je pripadala obitelji bogova Olimpa, željela je da njezin sin Ahilej bude besmrtan kao i ona.Odmah nakon njegova rođenja, uronila ga je vodu rijeke Stig, koja je imala moć da mu omogući neranjivost.Da dječak ne bi pao u vodu i utopio se, uhvatila ga je za petu, koja se nije smočila.Ahilej je odrastao i postao nepobjediv ratnik.Nosio je oružje koje je posebno za njega izradio Hefest u svojoj radionici u srcu Etne.Tim oružjem borio se protiv trojanskih junaka tijekom opsade Troje.Nitko ga nije mogao pobijediti; čarobna voda rijeke Stig štitila ga je od koplja i strijela.No, Paris, trojanski princ koji je izazvao taj rat ugrabivši lijepu Helenu, znao je kamo treba gađati nepobjedivog junaka.Naoružan lukom i strijelama, ciljao je ravno u petu.Tako je ubio Ahileja, kojemu su bogovi podarili kratak, ali veličanstven život, i kojega će se zauvijek pamtiti kao najvećega među junacima.

PANDORINA KUTIJA

Pandorina kutija je bila posuda svih zala. Nosila ju je Pandora, prva žena koju je Zeus poslao ljudima, kao kaznu. Nakon što je Prometej bogovima ukrao vatru i dao je ljudima, Zeus je naredio ostalim bogovima da načine ženu. Bogovi s Olimpa darivali su je raznim osobinama, pa ju je tako Hera obdarila znatiželjom. Hermes joj je dao kutiju i odveo je Prometejevom bratu, Epimeteju, kojega je Prometej upozorio da ne prima nikakve darove od bogova. No, Epimetej se zaljubio u Pandoru, primio ju, ali joj je ipak rekao da ne otvara kutiju koju je donijela sa sobom. Znatiželje je ipak prevladala, te je Pandora kutiju otvorila, a iz nje su izašla sva zla svijeta, koja su gotovo čovječanstvo uništila koje je do tada živjelo u blagostanju. Pandora je posudu brzo zatvorila, a unutra je ostala samo nada. Svijet je bio vrlo hladan, a onda je Pandora opet otvorila kutiju te je nada izletjela van. Tako je čovječanstvo i u zlim vremenima imalo nadu.

TANTALOVE MUKE

Tantal je bio Zeusov sin i njegov miljenik. Bio je ohol, drzak i uvijek je dobivao sve što je htio. Budući da je bio smrtnik, silno se je želio izjednačiti s bogovima. Kad ga je Zeus pozvao na gozbu na Olimp, Tantal je ukrao ambroziju koju je donio ljudima i otkrio im tajnu vječne mladosti. Tantal je nastavio iskušavati svezanjebogova, pa su ga odlučili kazniti. Tantel je bio kažnjen tako da do vrata bio u hladnoj vodi, a iznad su mu bile grane s prekasnim voćnim plodovima. Kad god bi poželio ubrati plod, grane bi se izmakle. Kad god bi želio popiti hladne vode, voda bi se povukla.

ATENA I POSEJDON

Posejdon, bog mora i Atena najmudrija Zeusova kćer natjecali su se tko će biti zaštitnik novog i neimenovanog grada. Dogovorili su se da će svaki od njih dati građanima jedan dar te da će oni izabrati koji im je draži. Posejdon je zabio svoj trozub u tlo te se pojavio izvor koji je ljudima dao vodu i mogućnost trgovanja, ali je voda bila slana i nije bila za piće. Atena pak zabode svoje koplje u golu klisuru i ubrzo na tom mjestu nikne biljka koja je odmah počela zelenjeti-maslina. Građani sz prihvatili maslinu, jer im je stablo donosilo ulje, drvo i hranu. Atenu su proglasili svojom zaštitnicom, a grad nazvali Atena.

Afrodita

Artemida


Comments

    There are no comments for this Glog.