MITOLOGIJA

In Glogpedia

by Binorex
Last updated 5 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
Ancient History
Grade:
7

Toggle fullscreen Print glog
MITOLOGIJA

GRČKO IME LATINSKO IMEZeus JupiterAfrodita VeneraAres MarsArtemida DijanaAtena MinervaDemetra CereraErinije FurijeEros KupidHad PlutonHefest VulkanHera JunonaHeraklo HerkulHermes MerkurKron SaturnOdisej UliksPan FaunPerzefona ProzerpinaPosejdon NeptunUran CelGeja Terra

Grčka mitologija sastoji se od mitova i legenda o bogovima i herojima. Oni su izgledali kao ljudi, imali su i vrline kao ljudi ali su više manje bili besmrtmi i neranjivi a živjeli su na Olimpu.

-GRČKI MITOVI I LEGENDE-

-Ahilova peta-

GRČKI BOGOVI S OLIMPA

GRČKA MITOLOGIJA

Pan (Faun)- grčki bog stada i pastira i lovaca, naziva se i bog prirode.

Kad se Ahilej rodio, Tetida ga je htjela učiniti besmrtnim tako što ga je uronila u rijeku Stiks. No, zaboravila je smočiti petu za koju ga je držala dok ga je uranjala, tako da je to mjesto ostalo jedina ranjiva točka na njegovu tijelu. Otuda i metafora Ahilova peta za nečiju slabu točku. Na kraju ga je ratnik ipak uspio ubiti, tako da ga je pogodio u petu.

-Dedal i Ikar-

Kad je posao napokon dovršen, Dedal je mahao krilima na mjesto i iskušavao ih, a potom opremio svoga sina i naučio ga kako letjeti. Kad su se obojica pripremila za let, Dedal je upozorio Ikara da ne leti previsoko jer će sunce otopiti vosak te da ne leti prenisko jer će morska pjena smočiti krila i više neće moći nastaviti s letom. I tako su poletjeli.Ikar je otišao previsoko i perje se počelo odvajati te je Ikar pao u more. To more je nazvano Ikarija.


Tags

pl

Comments

    There are no comments for this Glog.