Mangan, Mn

by kemija
Last updated 8 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Chemistry

Toggle fullscreen Print glog
Mangan, Mn

Opis: Mangan je tvrd, krhak, srebrnkast metal. Reaktivan je kad je čist, gori u kisiku, reagira s vodom i otapa se u razrijeđenim kiselinama. Koristi se u proizvodnji čelika i za pravljenje keramika. Njegovi spojevi se koriste kao dodatak hrani i aditivi gnojivima.

Spojevi mangana: kao element koji se pojavljuje u 5 valentnih stanja, mangan tvori velik niz raznolikih spojeva. Međutim, samo desetak njih ima znatniju primjenu. Dvovalentni i trovalentni mangani tvore odgovarajuće soli, četvorovalentni - manganitnu kiselinu, šesterovalentni - manganatnu kiselinu, sedmovalentni - permanganatnu kiselinu (soli: permanganati).

Biološka uloga: Esencijalan za sve vrste.Toksični unos: blago toksičan ako se progutaOpasnosti: Malo trovanja je bilo uzrokovano manganovim spojevima, ali izloženost prašini ili parama je opasnost za organizam i radni uvjeti ne bi smjeli prijeći 5 mg m^-3, čak ni u kraćem periodu. Njegovi spojevi su eksperimentalni karcinogeni i teratogeni.Ukupna masa elementa u 70 kg teškoj (prosječnoj) osobi:12 mg

Upotrebljava se kao oksidacijsko sredstvo, za bijeljenje svile, pamuka, lana, slame, kože i kudjelje, zatim ulja, voskova i masti, za čišćenje ugljik-dioksida pri proizvodnji soda-vode, kao dezinfekcijsko sredstvo u medicini, nadalje u fotografiji i kemijskoj analizi.

MANGAN, Mn

Atomski (redni) broj: 25Relativna atomska masa: 54,93805Internacionalni naziv: ManganumElement je: prijelazni elementSpada u grupu: 7 / VIIbSpada u skupinu: Manganova skupina

izvor videa

Elementarni mangan otkrio je švedski kemičar Scheele 1774. u Stockholmu, Švedska.

izvor teksta

by Zrinka Rođanec


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.