LOUIS PASTEUR

In Glogpedia

by jelabe8
Last updated 3 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Scientific Biographies

Toggle fullscreen Print glog
LOUIS PASTEUR

LOUIS PASTEUR

pasterizacija (prema → L. Pasteuru), uništavanje vegetativnih oblika mikroorganizama u vodenim otopinama s pomoću topline. Tako se obrađuju prehrambeni proizvodi (mlijeko, vino, pivo, sokovi, marinirano povrće, masline) na temperaturama nižima od 100 °C. Svrha je pasterizacije uništavanje uzročnika bolesti i povećanje biološke stabilnosti proizvoda, što jamči njihovu zdravstvenu ispravnost i produžuje njihovu trajnost. . S porastom temperature skraćuje se vrijeme pasterizacije. Trajanje pasterizacije ovisi o svojstvima namirnice (pH-vrijednosti), broju i vrsti prisutnih mikroorganizama te temperaturi.

bjesnoća

antraks ili crni prišt

Francunski kemičar i biolog, dokazao da mikroorganizmi uzrokuju fermentaciju i bolesti, izolirao uzročnika antraksa, priredio i prvi 1885. primijenio cjepivo protiv bjesnoće.

bedrenica ili antraks (crni prišt), zarazna bolest životinja i ljudi (zoonoza) koju uzrokuje Bacillus anthracis.

1880. godine ,zahvaljujući nepažnji pomoćnika otkrio je cjepivo.1885. godine svoje cjepivo uspješno primjenjuje na devetogodišnjem dječaku Josephu Meisteru1892.godine uspješno proizvodi cjepivo protiv bedrenice.

Bjesnoća je virusna infekcija mozga koja uzrokuje nadražaj i upalu mozga i kralješnične moždine.Virus bjesnoće nalazi se u slini zaraženih životinja.

120 GODINA SMRTI 28.rujna 2015.


Comments

    There are no comments for this Glog.