lektira

by Binorex
Last updated 5 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Literature
Grade:
7

Toggle fullscreen Print glog
lektira

Zoran Pongrašić

GUMI-GUMI

Bilješke o piscu:

Tema:Težak život djevojčice Marine.

Zoran Pongrašić rođen je 1961. godine u Zagrebu.Kao pisac opće prakse piše sve što se pisati može(pjesme, priče,radiodrame,razglednice,pisma i romane).Najznačajnija djela su zbirka priča Razgovori s bratom,roman Mama je za sve kriva i Gumi Gumi. Osnivač je rock skupine "Kost i koža"

Likovi:

Mjesto radnje:bolnica,stan i park ispred zgradeVrijeme radnje:kraj proljeća i početak ljeta

Mama Ljerka-tata ju zove Lela.Naučila je za Marinu kuhati.Ima dugačku kosu i stalno nosi trenirke(ima posebnu trenirku za tržnicu,za šetanje,za odlazak kod zubara).Stalno vježba,cijeli je stan pun sprava za vježbanje.Brine se za Marinu a Marini to ide na živce.Dala je otkaz kako bi se posvetila Marini.

Darko-Marinin brat.Ima 13. godina.U svojoj sobi vrijeme provodi crtajući a crta kosture i čudovišta.Nada se da će jednog dana upisati Likovnu akademiju.Nemože reći r.

Tata Gvozdan- Marini svaki dan kupuje novine.Mama ga zove Gogi a njemu to smeta. Ima dugu kosu i sluša ploče.

Obitelj Bakarić

Marina-imala leukemiju i zbog kemoterapija je izgubila kosu pa je ćelava.Ima 11 godina i plavuša je.Smeta joj puno stvari npr. kad mama stalno nosi trenirku i što je grli i ljubi ili kada ju zove dušo jer joj to zvući kao duh a ona je još živa.U bolnici je upoznala Nikolu(Niki) i stalno misli na njega.Svaki dan je u novinama gledala osmrtnice da li je Niki umro.Sanja i Ivana su joj prijateljice. I pisala je dnevnik.

Glavni lik:

Kratak sadržaj:

Marina se vraća kući iz bolnice gdje se liječila od leukemije.Doma je dočekuje majka koja se brine za nju i dvije godine stariji brat koji i ne izlazi iz sobe da je pozdravi.Roditelji su Marininu sobu obojali u bijelo i skinuli postere, što Marinu ljuti.Ali najteže joj pada što nema kosu i zbog toga ne želi izići iz sobe van.Jednog dana je na osmrtnici nailazi na Joška s kojim je dijelila sobu ali se najviše međutim boji da ne nađe Nikijevu osmrtnicu,dječak koji joj se je svidio.Marina provodi dane u sobi gledajući kako Sanja i Ivana igraju gumi-gumi.Jednog dana u posjet su došli mamina prijateljica Ruža,striček Mićo i mala Bojana.Marini je sve to išlo na živce i kada su došli Marina se je sakrila u kupaonicu i nije htjela izać.Ali je dernjavom male Bojane koja je željela vidjeti ćelavu Marinu i tako je Marina odlučila izać van.Marina je otvorila vrata i osjećala je da su je roditelji izdali.Te je odlučila pobjeći od kuće.Otišla je navečer ali se je nakon par sati vrati jer je doživjela neugodan susret sa beskućnikom.Par dana kasnije tata i Darko su se ošišali na ćelavo. Marinu je to dirnulo divnom gestom i svi su se smijali.Mama je počela shvaćati zašto se Marina ne igra vani s djevojčicama te ju poslala po novine.Vraćajući kući srela je Ivanu i Sanju koje su igrale gumi-gumi te je saznala da se je u susjedstvo doselio dječak Nikola.Slutila je da je to Niki iz bolnice.Te kada je sljedeći put izašla van susrela ga je i dugo su pričali.Niki je rekao da je nije posjećivao jer je mislio kad dođe da će krevet biti prazan.Dogovorili su se da će se družiti cijelo ljeto.Marina je bila sretna prvi put od kad se je vratila iz bolnice.

Izradila:Iva Volarić 7.c

Knjiga mi se svidjela zato što ima sretan završetak ali je inaće tužna zbog toga što je djevojčica imala leukemiju.


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.