LEKTIRA [Galeb Jonathan Livingston - Richard Bach]

by zrinka13
Last updated 7 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Book Reports

Toggle fullscreen Print glog
LEKTIRA [Galeb Jonathan Livingston - Richard Bach]

rod: epikavrsta: pripovijetkamotivi: let, nebo, sloboda

GALEB JONATHAN LIVINGSTON

Richard Bach

uvod - Jonathan ima drugačija razmišljanja od ostatka svog jata, izbačen je kad iznese ideju o tome da život galeba nije samo o pronalasku hrane i opstajanju u jatu, već i o letenju te kreće u potragu za znanjemzaplet - Jonathan je mnogo naučio o letenju, ali priliku za poboljašem svojih vještina ima kad ga pronađu dvojica galebova s istim stavovima o letenju te pođe s njima u nebo

preneseno značenje neba:"Zar nebo uopće postoji?""Ne, Jonathane, ne postoji. Nebo nije ni mjesto ni vrijeme. Nebo je savršenstvo."(...)"Ti letiš veoma brzo, je li?""Pa...uživam u brzini", odgovori Jonathan, iznenađen, ali ponosan što je starješina zapazio."Dodirnut ćeš nebo, Jonathane, kad dosegneš savršenu brzinu. To ne znači letjeti tisuću kilometara na sat, ni milijun, niti letjeti brzinom svjetlosti. Jer, svaki je broj ograničen, a savršenstvo nema granica. Savršena brzina, dijete moje, znači biti ondje. "

Pripovijetka me potakla na razmišljanje - što mi je zapravo važno.Je li toliko bitno što će drugi misliti o meni? Što će reći o mojim postupcima?Iskreno mi nije bitno da me svi prihvate, ali mi je drago da uz sebe imam i takve osobe. Bitno mi je da sebe prihvatim, radim ono što volim i želim, težim prema svojim ciljevima i zauzimam se za svoje stavove.

karakterizacija lika - galeb Jonathan LivingstonUvjeren da se život galeba ne centrira samo na pronalasku hrane i opstajanja u jatu,Jonathan, ograničen standardima jata s kojim živi, ga napusti i krene, sa željom oznanju, u potragu za novim letačkim vještinama te na putu spoznaje kako let nije samorad krila nego i rad uma.

UNUTARNJI MONOLOG - pružen je uvid u Jonathanove misli, osjećaje i stavove. primjer: ""Na nebu," pomisli, "ne bi trebalo biti ograničenja.""

alegorijska pripovijetka - govori o pojedincu (galebu Jonathanu) koji se u svojim stavovima i razmišljanjima razlikuje od većine u društvu (jatu)

vrhunac - nakon nekog vremena, s više znanja o novim vještinama, Jonathan se odluči vratiti na Zemlju s koje je došao te ga podijeliti s pripadnicima svog bivšeg jata; njegova je želja da i ostali prihvate i nauče vještine letenjarasplet - Jon prenosi svoje znanje na nove generacije galebova voljne učenju letenja

- bilješke o piscu -Richard David Bach američki je pisac rođen 23. lipnja 1936. godine. Prve tri knjige govorile su o letenju avionima i odražavale njegovu ljubav prema letenju. Bile su to Otuđen od tla (Stranger to the ground, 1963), Dvokrilac (Biplane, 1966) i Ništa nije slučajno (Nothing by Chance, 1969). Tek njegova četvrta knjiga Galeb Jonathan Livingston, objavljena 1970. godine, učinila ga je poznatim piscem. Kod Bacha je letenje metafora života, a život je traganje, proces stalnog učenja i ponovnog otkrivanja onoga što čovjek oduvijek zna, ali je na to zaboravio.

"Ne vjeruj svojim očima. Njihove su mogućnosti ograničene. Gledaj s pomoću razumijevanja, istraži ono što već znaš i tada ćeš shvatiti kako se leti."

"Slobodni smo da pođemo kamo želimo i da budemo ono što jesmo. (...) Slobodan si da budeš svoj, odista svoj, ovdje i sada, i ništa te u tome ne može spriječiti."

c i t a t i:

"Moraš pronalaziti sebe, svaki dan pomalo, istinskog, neograničenog galeba Fletchera. (...) Treba da ga razumiješ i da njime ovladaš."

"Uvijek uspijemo kad znamo što činimo."

fotografije: Russell Munson


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.