Next-Gen

Kung Oidipus

by kawamradian
Last updated 5 years ago

Discipline:
No category
Subject:
No topic

Toggle fullscreen Print glog
Kung Oidipus

Dramat i sammanfattning:Oidipus har dödat sin far och gift sig med sin mor utan sin vetskap. Sådan är situationen när åskådaren kommer in i dramat.

KUNG OIDIPUS

Kung OidipusOidipuskomplex är ett begrepp som myntades av psykoanalytikern Sigmund Freud. Det är en benämning för en sons känslofixering vid modern och fientlighet mot fadern.

Vi går tillbaka i tiden och får veta att oraklet i Delfi* har spått att just detta ska inträffa. När Oidipus far hör om spådomen sätter han ut sonen i skogen för att dö. Oidipus räddas dock och växer upp som son till kung Polybos av Korint.

Så småningom får Oidipus reda på spådomen och flyr då hovet för att undvika att döda kung Polybus (han tror ju att Polybus är hans far). Men Oidipus öde är förseglat. Han kommer tillbaka till sin hemtrakt, dräper sin riktige far och gifter sig med Iokaste, modern.

I slutet av pjäsen, när sanningen uppdagas, tar Iokaste sitt liv och Oidipus sticker ut sina ögon. Oidipus gör sig skyldig till hybris (övermod) när han försöker undgå oraklets spådom. Att trotsa ödet ansågs vara omöjligt i antikens Grekland.


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.