Kubanska kriza

In Glogpedia

by ines112
Last updated 7 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
American History

Toggle fullscreen Print glog
Kubanska kriza

U hladnom ratu Kuba je postala najveće žarište napetosti. Fidel Castro preuzima vlast u Kubi 1959.g. te Kuba postaje komunistička država pred vratima SAD-a. SAD pruža utočište kubanskim izbjeglicama, pristašama svrgnutog režima. Oni se iskrcavaju u Zaljevu svinja, ali doživljavaju poraz. Castro traži pomoć SSSR. Hruščov šalje pomoć i grdi baze za lansiranje raketa s nuklearnim glavama. Kennedy javno objavljuje blokadu Kube. No, međusobne prijetnje velesila atomskim oružjem prisilile su obje strane na popuštanje. Pregovorima između Kennedyja i sovjetskog vođe Nikite Hruščova izbjegnut je rat.Započinje vrijeme politika detanta - smanjivanja napetosti u svijetu.

Zaključak

1959. - Fidel Castro - revolucija 1961.- iskrcavanje u Zaljevu svinjalipanj, 1962.- dopremanje sovjetskih projektila na Kubulistopad, 1962. - Kennedy naredio blokadu Kube

Kubanska kriza bila je najveća politička kriza u vrijeme hladnog rata.Obje velesile - SAD i SSSR- posjedovale su nuklearno oružje pa je vladala "ravnoteža straha" - svjesni su da bi nuklearni rat značio kraj civilizacije.Papa Ivan XXIII. šalje pismo obojici državnika i zauzima se za mir.Kubanska kriza završava povlačenjem nuklearnog nauoružanja SSSR -a iz Kube i istim povlačenjem SAD-a iz Turske.Nakon Kubanske krize započela je politika detanta. Pojačana je suradnja između velesila. Nuklearno oružje se unatoč pregovorima o smanjenju i danas proizvodi.

Američki predsjednik od 1961.-1963. Za vrijeme njegova mandata SAD se umiješao u Kubansku krizu i Vijetnamski rat. Ubijen je u atentatu u Dallasu 1963.g. Kad je 1963.g. posjetio Berlin, izjavio je: "Svi slobodni ljudi, gdjegod da žive, građani su Berlna. I, zato, kao slobodan čovjek, ponosim se riječima: Ich bin ein Berliner."

John Fitzgerald Kennedy (1917.-1963.)

Nikita Hruščov (1894.-1961.)

Sovjetski državnik, rođen u siromašnoj seljačkoj obitelji. Član Komunističke partije od 1918.g. Nakon Staljinove smrti preuzeo je vodstvo SSSR-a. Osudio je progone u Staljinovo doba i pokušao provesti gospodarske reforme. No, u njegovo doba ugušena je antisovjetska pobuna u Mađarskoj, izgrađen Berlinski zid, a hladni rat je dosegao vrhunac u doba Kubanske krize. Smijenjen je s položaja 1964.g.

Kubanska kriza

Tijek krize

Kennedyjev govor u Berlinu 1963.g.

Slijed događaja


Comments

    There are no comments for this Glog.