Kršcanstvo

In Glogpedia

by 568d4e92c8b83568d4e92cd17f
Last updated 5 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
Religious Studies

Toggle fullscreen Print glog
Kršcanstvo

Kršćanstvo

Kršćani koji su dali život za svoju vjeru (mučenici) s vremenom su se počeli štovati. Najčešće su bili ubijani kamenovanjem razapinjanjem na križ i spaljivanjem na lomači. Za vrijeme progona kršćani su se skrivali u katakombama.

Isus se veže za postanak kršćanstva. Početak Isusovog vjerskog djelovanja događa se nakon što je kršten od Ivana Krstitelja. Imao je 12 apostola(učenika) s kojima je naviještao svoj nauk. Činio je mnogo čuda kako bi potvrdio da je Mesija.

Kršćanstvo je monoteistička svjetska religija, nastala u Palestini u prvom stoljeću nakon Kristova rođenja. Utemeljio ju je Isus Krist, a njezini sljedbenici nazivaju se kršćanima.

Nakon Isusovog uskrsnuća apostoli su nastavili prenositi njegovo učenje. Najzaslužniji se smatra apostol Pavao. Na putu u Damask doživio je obraćenje. Krenuo je uhiti grupu kršćana kada je oslijepio od svijetla i čuo riječi: "Savle,zašto me progoniš?"

Nakon Nerona kršćane su progonili i Dominicijan, Trajan, Hadrijan, Marko Aurelije i Dioklecijan. Za vrijeme Dioklecijana koji je htio iskorijeniti kršćanstvo dogodio se najveći progon kršćana. 303. g. izdao je niz edikata koji su bili protiv kršćanske vjere. Njegovi kasniji edikti doveli su do spaljivanja kršćanskih crkvenih knjiga i tekstova.

Uzrok kršćanskih progona je taj što su Rimljani kršćansku vjeru smatrali praznovjerjem. Prvi veliki progon je bio za vrijeme cara Nerona (64-68) g. koji je za veliki požar u Rimu okrivio kršćane. kršćani su bili razapinjani na križ i prisiljeni na borbe u amfiteatru.

Pavla zaslijepljuje svijetlost

Kršćanski progoni su prestali 313. g. kada je car Konstantin u Mediolanu u Italiji proglasio kršćansku vjeru ravnopravnom. 380. g. kršćanstvo je postalo državnom vjerom Rimskog carstva.

Isusovo krštenje

Kršćani u amfiteatru osuđeni na smrt

Katakombe u kojima su se skrivali kršćani

Znakom ribe kršćani su se međusobno prepoznavali. Ihtys (grč. - riba) tvore početna slova rečenice Iesous Khristos Theou Hyos Soter, što znači "Isus Krist, Sin Božji, Spasitelj."


Comments

    There are no comments for this Glog.