Kejatuhan dan Kemerosotan Melaka

In Glogpedia

by maju20
Last updated 6 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
History

Toggle fullscreen Print glog
Kejatuhan dan Kemerosotan Melaka

Kejatuhan dan Kemerosotan Melaka

KesimpulanUsaha mempertahankan kedaulatan bangsa yang ditunjukkan oleh Sultan Mahmud Shah, Sultan Ahmad Shah serta rakyat Melaka merupakan perjuangan yang wajar disanjung. Rakyat yang sanggup berkorban mempertahankan bangsa dan negaranya ialah rakyat yang sejati.

Faktor-Faktor KejatuhanKelemahan KepimpinanMasalah PerpaduanKelemahan askar MelakaKedatangan Portugis

Serangan Ketiga Portugis24 Ogos 1511

Peta arah penjelajahan orang Portugis ke Timur

Perkara ini disampaikan kepada Bendahara Tun Mutahir. Beliau menasihatkan sultan agar menangkap orang Portugis termasuk pegawai kanan mereka Ruy de Araujo. Beberapa orang Portugis yang ditangkap mati dibunuh. Lopez de Sequeira dan beberapa pengikutnya berjaya lari ke Goa.Raja Portugal hantar angkatan laut pimpinan Alfonso de Albuquerque untuk menyerang Melaka.

Lopez de Sequeira dan angkatannya dihantar oleh Raja Portugal ke Melaka untuk memulakan hubungan. Mereka dibenarkan berniaga di Melaka dan dijamin keselamatan oleh sultan Melaka.Pedagang Islam dari Jawa dan Gujerat mendapat maklumat bahawa kedatangan Portugis untuk menguasai perdagangan dan menentang Islam.

Extra Information

Serangan Pertama Portugis25 Julai 1511

Portugis Menguasai Melaka

Alfonso menuntut pembebasan tawanan Portugal, menuntut ganti rugi dan mendirikan kubu di Melaka. Sultan Mahmud menolak tuntutan Alfonso. Alfonso bertindak menyerang Melaka. Jambatan Sungai Melaka berjaya dikuasai. Kejayaan Alfonso disebabkan Si Kitol yang memberi maklumat tentang kekuatan pertahanan Melaka kepada Portugis. Sultan Ahmad melancarkan serangan balas sehingga askar Portugis terpaksa berundur

Semangat perjuangan askar Melaka membara apabila mendengar kisah Hikayat Muhammad Ali Hanafiah.Dalam serangan kedua, Alfonso berjaya menguasai Melaka. Sultan Ahmad Shah, Sultan Mahmud Shah bersama keluarga, pembesar dan rakyat berundur ke Muar kemudian ke Pahang. Seterusnya ke Bentan. Di Bentan, Sultan Mahmud endirikan kerajaan baharu selepas kemangkatan anaknya, Sultan Ahmad.

Serangan Kedua Portugis10 Ogos 1511


Comments

    There are no comments for this Glog.