Jöns Jacob Berzelius

In Glogpedia

by mathijsmachiels56b724fba05ee
Last updated 5 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Scientific Biographies

Toggle fullscreen Print glog
Jöns Jacob Berzelius

Jöns Jacob Berzelius

Berzelius wordt beschouwd als één van de pioniers van de moderne scheikunde. Berzelius studeerde aan de universiteit van Uppsala voor dokter. In 1807 werd hij professor aan de universiteit van Stockholm. Kort daarop schreef hij een leerboek over chemie voor zijn medische studenten. In 1837 werd hij lid van de Zweedse Academie. In 1838 ontdekte hij eiwitten die later een belangrijke rol speelden.

Levensloop

Ontdekking

Berzelius zorgde voor bepaling van atoomgewichten, de vervanging van alchemistische tekenen met letters voor de chemische symbolen. Hij gebruikte kleine getallen om de relatieve verhoudingen weer te geven in de formule van een verbinding. Hij ontdekte silicium, selenium, thorium en cerium. Berzelius stelde vast dat door elektrische stroom zouten kunnen worden opgesplitst in positieve en negatieve delen. Hij bedacht de termen isomerie (1831), katalyse (1835), en allotropie (1840).

Fun Facts

20 augustus is Berzelius Day. Berzelius gebruikte superscript (H2O) voor indices, tegenwoordig wordt subscript (H2O) hiervoor gebruikt.

1779-1848


Comments

    There are no comments for this Glog.