Istorijat Interneta

In Glogpedia

by Tanja668
Last updated 4 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Computer Science

Toggle fullscreen Print glog
Istorijat Interneta

Istorijat Interneta

Generalno postoji mnogo definicija interneta, jedna od najpopularnijih je svakako definicija koja internet predstavlja kao „mrežu svih mreža“. Internet se sve više naziva globalnom mrežom informacija (velika internacionalna globalna baza podataka).

1973 Poceo je razvoj protokola koji ce kasnije biti nazvan TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). 1974 put upotrebljavaju termin “Internet” 1976 Nastaje Ethernet koji omogucuje koaksijalnom kablu da propusta informacije velikom brzinom. Pocinje da radi SATNET, satelitska mreza izmedju Evrope i Amerike. Pocinje eksperimentala upotreba TCP/IP.

1957-1968 Advanced Research Projects Agency (ARPA) - baza za ARPANET mrezu u nastajanju.1969 ARPANET mreza je startovala, sa cetiri prikljucka (Univerziteti: UCLA, Stanford, Santa Barbara i Juta) i medjusobnim linijama od 50 Kbps.1972 Rej Tomlinson napisao je prvi softver za elektronsku postu i poslao je prvu poruku kroz ARPANET mrezu. ARPA je preimenovana u DARPA, odnosno dobila je pridev Defence sto znaci odbrambeni. ARPANET je koristio Network Control Protocol (NCP) za transfer podataka.

Šta je Internet?

Istorijat Interneta

Istorijat Interneta

Istorijat Interneta

1979 Stvoren je USENET (decentralizovana mreza njuzgrupa).1981 Formiran je CSNET za sve one koji nemaju pristup ARPANET-u. 1983 Doneta je odluka da TCP/IP bude jedini protokol ARPANET-a. NCP ide u penziju.1984 ARPANET se deli na MILNET (za potrebe vojske) i ARPANET. Takodje, po prvi put se pojavljuje T1 linija koja je sa svojih 1,56 Mbps dvadeset i pet puta brza od dotadasnje najbrze linije. Nastaje NSFNET (National Science Foundation Network – mreza Nacionalne naucne fondacije).

Postaće dostupan svima;Promeniće način na koji deca uče;Digitalne nacije će se formirati prema interesovanjima;Udaljićenas od prirode?Zbližiće nas/otuđiće nas?

Budućnost Interneta

Glog by: Tanja

Povratak u budućnost


Comments

    There are no comments for this Glog.