Iridij, Ir

by kemija
Last updated 8 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Chemistry
Grade:
7

Toggle fullscreen Print glog
Iridij, Ir

Kemijski element iridij nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Ir, atomski (redni) broj mu je 77, a atomska masa mu iznosi 192,217(3). Nalazi se u prirodi najčešće legiran s osmijem (osmiridij). Često se dodaje platini da joj se poveća tvrdoća i otpornost, npr. za elektrode svjećica u motorima s unutrašnjim izgaranjem, za laboratorijsko posuđe ili za ukrasne predmete. Služi i kao sastojina za druge tvrde plemenite legure, npr. s osmijem za vrške naliv-pera.

Talište: 2683℃Vrelište: 4403 ℃

UPORABAIridij se upotrebljava za izradu kemijskog laboratorijskog pribora (lončića za taljenje, zdjelica i sl.), za vrškove zlatnih pera te za kontakte električnih sklopki. Najvažniju primjenu ima kao legirajući dodatak za povećanje tvrdoće platine i drugih metala.

Iridij

Opis: Iridij je tvrd, sjajan, srebrnkast metal iz tzv. platinske skupine. Otporan je na djelovanje zraka, vode i kiselina, ali se otapa u lužinama. Koristi se u posebnim legurama i svjećicama za motore.

Opasnosti: Iridijev klorid je umjereno toksičan ako se proguta, ali većina spojeva je netopljiva i ne apsorbira se u tijelu.

Iridij je otkrio Smithson Tennant, 1803. u Londonu, Engleska. On je ujedno i osoba koja je otkrila i element Osmij.

Pakiranje (uobičajeno): Nabavljivo u obliku folije, spužve, žice i u prahu. (SIGURNO)

Made by: Fany Šmit

izvori: Wikipedija i www.pse.pbf.hr


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.