Hubble-Ochiul universului

In Glogpedia

by mymy555
Last updated 5 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Astronomy
Grade:
10

Toggle fullscreen Print glog
Hubble-Ochiul universului

Hubble-Ochiul Universului

Telescopul Hubble este un telescop plasat pe orbită în jurul Pământului, numit așa după astronomul american Edwin Hubble.•Lansare: 24 aprilie 1990•Masa: 11 110 kg•Viteza pe orbita: 7,5 km/s•Putere: 2800 watiHubble este singurul telescop spaţial proiectat să fie întreţinut de către astronauţi in spatiu. (intre 1993-2002 4 misiuni de reparare)

Informatii

"Hubble a schimbat felul în care omenirea priveşte Universul şi felul în care privesc locul lor în Univers"- Jennifer Wiseman, profesor de astronomie NASA

•Telescopul Hubble este un instrument optic numit si telescop refractor sau Galilean. ○Componentele de baza ale unui telescop sunt obiectivul, tubul si ocularul •Telescopul are un obiectiv construit dintr-o oglindă sferică drept component esențial. ○Un telescop are un singur obiectiv, dar poate avea mai multeoculare, cu puteri diferite de mărire.

Din ce este format?

Imagini surprinse

Majoritatea telescoapelor functioneaza colectand lumina emisa de stele sau reflectata de suprafata planetelor. Telescopul formeaza imagini ale cerului relativ apropiate si mareste luminozitatea aparenta a astrilor, permitand distingerea detaliilor. In esenta, telescopul optic este un instrument ce concentreaza o imagine din realitate intr-un manunchi suficient de mic de raze astfel incat sa intre prin pupila ochiului uman. Ca un produs secundar al acestei operatii, lumina este intensificata, lumina slaba devenind usor vizibila.

Cum functioneaza?

După lansarea din 1990 s-a descoperit că oglinda lui principală suferea de o aberație de sfericitate (imperfecțiune optică, care apare datorită refracției mărite a razelor de lumină care intră într-o lentilă optică), aberație care compromitea grav capacitățile telescopului. S-a permis proiectarea unor noi componente care să compenseze abaterile și care să fie adăugate la telescop in 19993 cu ocazia misiunii de întreținere, acționând efectiv ca niște "ochelari" care corectează aberația.

Defectul


Comments

    There are no comments for this Glog.