Hongria

In Glogpedia

by loreglogster
Last updated 7 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
Geography

Toggle fullscreen Print glog
Hongria

Informació general

Déu, beneeix l'hongarèsAmb abundància i bon ànim,Brinda-li el teu braç protector,Si s'enfronta a l'enemic;A qui la mala sort corca,Porta-li un any alegreHa patit aquest poble bastantEl passat i el futur!Als nostres ancestres vas portarAl sant de la muntanya dels Carpats,Per tu va obtenir una bella pàtriaLa sang de Bendegúz.I on murmurava l'escumaDel Danubi i del TiszaL'heroica progènie d'ÁrpádFloria.Per nosaltres, en els camps de KunságVas agitar espina madura,En les vinyes de TokajVas instil·lar nèctar.Sovint plantar la nostra banderaEn fortí de salvatges turcs,I va abocar les tristes tropes de MatíasEl castell orgullós de Viena.Ai, però pels nostres pecatsEs va inflamar la ira en el teu pit,I escampaves teus llamps,En el teu cel eixordador,Ara la fletxa del mogol lladreVas fer xiular sobre nosaltres,Després el jou turcEns vam posar a les espatlles.Quantes vegades ressonava en els llavisDel salvatge poble otomà,En les osseres de les nostres vençudes tropesEl cant de la victòria!Quantes vegades et va atacar el teu propi fillEn el teu si, la meva bella pàtria,I pel teu plançó et vas convertirEn la seva urna funerària.S'amagava el perseguit, i cap a ellUna espasa s'estenia en la seva cova,Mirava a tot arreu no trobantLa seva pàtria a la seva terra,Puja a la muntanya, baixa a la vall,Al seu costat hi ha dubtes i tristesa,Mar de sang davant els seus peus,I de flames sobre el seu cap.Castell va ser, ara un munt de pedres,Bon humor i alegria regnaven,Ara agonia i lamentHi ha al seu lloc.I ah, la llibertat no gaudeixDe la sang dels mortsCauen llàgrimes de presó atroçDels ardents ulls dels orfes.Compadeix, Senyor, de l'hongarès.A qui catàstrofes llançaven,Brinda-li el teu braç protectorPel mar de les seves tortures.A qui la mala sort corcaPorta-li un any alegreHa patit aquest poble bastantEl passat i el futur!

Extensió: 93.030 km²Població (2012): 9.950.000 hab.Clima: continental: hiverns freds, estius càlids i precipitacions mitjanes.Vegetació: hi predominen els boscos de fulla caduca Relleu:grans extensions planes, les quals estan situades entre els rius Danubi i Tisza. Símbols nacionals: -Bandera -Escut-La Corona de Sant Esteve Símbol de poder dels reis hongaresos.

Personatges Importants

Francesc Josep I (1830-1916): emperador austríac des de la fi de la Revolució del 1848 fins al 1916. Va participar activament en les negociacions entre Hongria i Àustria després de la Revolució i va millorar molt les relacions amb l'aristocràcia hongaresa gràcies al seu matrimoni amb Sissí (Isabel), procedent de la noblesa d'aquell país. Sándor Petõfi (1823-1849): poeta romàntic hongarès. Gràcies seves obres de caràcter nacionalista, va incitar al poble i a altres intel·lectuals a rebel·lar-se pacíficament en contra del govern austríac. Miklós Horthy (1868-1957): regent (president) d'Hongria des del 1920 fins al 1944. El seu règim autoritari i conservador i, segons alguns, fascista, va ajudar a reprimir la majoria de protestes derivades de la independència i va ajudar a sortir al seu país de la profonda crisi en la que es trobava.

Himne

HONGRIA


Comments

    There are no comments for this Glog.