Het Rubenshuis

In Glogpedia

by CONNORenYOUSSEF
Last updated 7 years ago

Discipline:
Arts & Music
Subject:
Museums and Galleries

Toggle fullscreen Print glog
Het Rubenshuis

Peter Paul Rubens is een belangrijke barokschilder uit het verleden, behalve schilder bekleedde hij ook ander functies, hij had meerdere beroepen. Hij was schilder, tekenaar, graficus, beeldhouwer, architect en zelfs diplomaat. In 1610 vestigde Rubens zich in Antwerpen, in het Rubenshuis, een indrukwekkend groot huis, dat van alle luxe was voorzien, hij was tenslotte een aanzienlijke man, die voor koningshuizen werkte. Omdat zijn huis een belangrijke rol speelde voor hem in het uitoefenen van zijn beroepen besloten wij om er een plattegrond van te maken, al lopend door het huis maakten we foto's en tekende we een plattegrond, deze is hieronder te zien en verder hebben we nog wat uitleg over de verschillende functies van Rubens.

Your text here

Het Rubenshuis

Peter Paul Rubens

Antwerpen

Plattegrond

Rubens als beeldhouwerIn de tijd dat hij bekend werd met de Italiaanse kunst maakt Rubens zich ook vertrouwd met de antieke beeldhouwkunst. Zo ging hij ook verder in het leven als beeldhouwer en heeft hij heel veel beelden gemaakt. In bijlage 1 zie je een voorbeeld van Rubens' beeldhouwwerken.

Rubens als diplomaatvan 1600 tot 1633 was Rubens ook diplomaat. Voor dit beroep verbleef hij heel veel in het buitenland. Hij heeft daardoor onder andere een tijd in Madrid, Parijs en London gezeten. In 1630 zat Rubens in London maar keerde terug naar Antwerpen om te huwen met de 16-jarige Helena Fourment (Rubens was destijds 53-jaar). Rubens bleef diplomaat tot 1633. Hij stopte dat jaar omdat zijn zoon Frans werd geboren.

Rubens als architectArchitect, dat kan natuurlijk niet ontbreken aan het lijstje van de beroepen van Rubens. In 1616 liet hij zijn huis uitbreiden naar zijn eigen ontwerp. Verder heeft hij voor zijn stad Antwerpen nog vele ontwerpen gemaakt. In bijlage 2 zie je een voorbeeld van Rubens' architectenwerk.

Rubens als schilderAls mensen denken wie Rubens was, denken ze natuurlijk meteen aan Rubens als schilder. Rubens heeft vele kunstwerken geschilderd. Doorslaggevend voor zijn schilderscarrière is zijn achtjarige verblijf in Italië. Hier maakte hij kennis met de sporen van de oudheid en de schitterende Italiaanse kunst. In 2002 is het schilderij Kindermoord van Bethlehem dat Rubens in 1610 heeft geschilderd voor 76 miljoen dollar geveild en is daarmee een van de duurste schilderijen ter wereld. In bijlage 3 zie je een schilderij van Rubens.

Rubens als tekenaarRubens was niet alleen kunstenaar met kwasten en verf. Met simpelweg een potlood kon hij ook kunstwerken op papier zetten. Naast schilder was Rubens dus ook tekenaar.

Bij deze poster heb je de bijlage nodig!


Comments

    There are no comments for this Glog.