Guerra de Successió espanyola

In Glogpedia

by abrilroma
Last updated 7 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
History

Toggle fullscreen Print glog
Guerra de Successió espanyola

Abril Roma1er de batxillerat

1700 - 1714

LA GUERRA DE SUCCESSIÓ

La guerra de Successió Espanyola va ser causada per la mort sense descendència del rei Carles II. Es van afrontar dos bàndols: Per una banda els filipistes (França i Espanya) i per l'altre les tropes de Carles III (Àustria, Catalunya, Aragó, Portugal, Holanda i Anglaterra).

La causa més important va ser la mort sense descendència de Carles II. Això va enfrontar les dos tropes, fent així el que podría ser la primera guerra mundial, tenint en compte que els altres territoris del món, com Amèrica encara no eren coneguts. A més, té a derrere una sèrie d'interessos econòmics, polítics i territorials. Tanmateix, cal dir que es diferencien unes causes llunyanes i unes recents. Pel que fa a les llunyanes cal dir que a tota Europa hi predonmina una monarquia absoluta, a més de la descompensació econòmica. Per altre banda les causes recents vindrien a ser la mort de Carles II, la creació de l'aliança de l'Haia entre Anglaterra i Holanda, que no volen que Espanya i França dominin el comerç.

CAUSES

Abans del 1700, es venia d'una època d'absolutisme, de l'antic règim.

Per més informació: Arbre geneològic (dinastia Hasburg)

Desprès de la mort de Carles II, tant els filipistes com els austriacistes volien ser reis d'Espanya. Catalunya primerament feia costat a Felip V però ben aviat va esdevenir fidel a Carles d'Àustria ja que l'altre els hi havia tret tots els drets com a ciutadans, i Carles va instal·lar-se a Barcelona. Hi van haver una sèrie d'enfrontaments entre els dos bàndols. A partir del 1707, amb la batalla d'Almansa, Felip V va recuperar les terres que es trobaven entre el país Valencià i la Corona d'Aragó, abolint tots els furs i privilegis dels habitants d'aquestes terres. Al 1711 succeeix un fet inesperat que va canviar la situació: la mort de l'emperador d'Àustria i germà de Carles III, fet que fa que aquest sigui coronat rei austríac. Això provoca que Anglaterra i Holanda signin la pau amb Felip V en el tractat d'Urtrecht, ja que no volen que l'austríac tingui masses territoris ara que també posseeix Àustria. Aquest fet deixa Catalunya totalment sola davant les tropes filipistes. Catalunya va resistir amb força davant els enemics, guanyant batalles com la del setge de Cardona. Tot i això, l'11 de setembre de 1714 va ser derrotada per Felip V, quan desprès del setge de Barcelona van aconseguir entrar a la ciutat, guanyant així, la guerra.

FETS

CONSEQÜÈNCIES

A Europa es va establir un nou mapa polític. Espanya va renunciar a les seves possessions d'Itàlia i Flandes, que va cedir a Àustria. Per Catalunya, a part d'una derrota militar, la pèrdua de la Guerra de Successió va suposar una abolició dels furs, així com de les seves institucions (les corts i la Generalitat). Es va castellanitzar tota la seva cultura i es va establir el model polític francès, un absolutisme centralista. Tot això es va fer oficial en el Decret de Nova Planta l'any 1716. A més, es va imposar la figura del capità general, la màxima autoritat política, militar i judicial, que va substituir l'antic virrei o lloctinent. També es van introduir els intendents, figura copiada de França, que tenien funcions econòmiques.

Carles III d'Àustria

Felip V de França


Comments

    There are no comments for this Glog.