golub1.c-deveta

by skkewun
Last updated 11 years ago

Discipline:
No category
Subject:
No topic

Toggle fullscreen Print glog
golub1.c-deveta

SIGURNOST NA INTERNETU

Internet je ogromna mreža korisnih informacija na kojoj se može zaista svašta naučiti, te se može i zabaviti. No ima i druga strana medalje – Internet kao izvor opasnosti za računalo te njegove korisnike. Osigurajte da će za vas i vaše dijete vrijediti samo ovo prvo, a neka vam pri tome pomognu savjeti koje donosimo.

Osigurajte samo računaloSlijedećim postupcima osigurajte računalo od napada hackera, virusa i sličnih nepoželjih štetočina.- Intalirajte Firewall (više o tome ovdje)- Instalirajte Antivirusni softver, i potrudite se da to bude najnovija verzija.- Koristite Antispam kako bi imali manje junkmaila i smanjili šanse odgovora na mail upućen s namjerom da otkrije vaš identitet.- Koristite lozinke za prijavu korisnika na računalu, kako bi pristup kompjuteru imali samo članovi obitelji.

LAŽNO PREDSTAVLJANJEOsobe s kojima komuniciraš putem interneta mogu lagati o tome tko su i koliko imaju godina. Nisu sve informacije koje dobiješ putem Interneta točne i istinite.SUSRETI S DRUGIM OSOBAMASusret s osobom koju si upoznao/upoznala putem interneta može biti opasan.Susresti se možeš samo uz dopuštenje svojih roditelja ili skrbnika i to isključivo onda kada susretu oni mogu biti prisutni.PRIMANJE I SLANJE PORUKAPrimanje e-mailova, poruka putem aplikacija za izravnu razmjenu elektronske pošte (popularnih Instant Messangera), otvaranje datoteka, slika i video materijala može ti stvoriti problem:– virusi ti mogu onemogućiti daljnji rad na računalu– na zaslonu računala mogu se pojaviti uznemirujuće i seksualne poruke, slike ili video sadržaji.

OPREZNO NA INTERNETUNemoj nikome davati osobne podatke:– svoje ime– adresu elektroničke pošte– korisnička imena i lozinke– brojeve telefona– adresu– ime školeNemoj nikome davati osobne podatke svojih prijatelja i roditelja.

ne skrivaj roditeljima ako te netko uznemirava na internetu!!!

http://sigurnostdjece.com/prirucnik/link na stranicu na kojoj ćete naci prirucnik o sigurnosti djece na internetu.


Comments

    There are no comments for this Glog.