Glog from Zagreb HR Jan 06 2016

by 568d4e92c8b83568d4e92cd17f
Last updated 5 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
History

Toggle fullscreen Print glog
Glog from Zagreb HR Jan 06 2016

Postanak i razvoj kršćanstva

Postanak kršćanstva Postanak kršćanstva povezan je s osobom Isusa Krista.Isus se rodio u Betlehemu tijekom Augustova carevanja.Početak Isusova vjerskog djelovanja događa se nakon što je kršten od proroka Ivana Krstitelja.Isus je nekoliko godina držao propovijedi i okupljao mnogo ljudi.Zbog toga je optužen da buni rimski narod te je predan rimskoj vlasti.Upravitelj Judeje Poncije Pilat dao ga je pogubiti pribijanjem na križ.Uskrsnuo je nakon 3 dana i vjera u Isusovo uskrsnuće postala je središnja točka novog vjeroučenja.

Širenje kršćanstva Isusovi učenici(apostoli) nastavili su širiti njegovo učenje.Najzaslužniji za širenje novog nauka bio je apostol Pavao.On se ujedno smatra osnivačem kršćanstva.Kršćanstvo se u II i III st. proširilo diljem Rimskog carstva.U gradovima su se počele stvarati kršćanske općine.Kršćanska zajednica se nazivala crkva,a na čelu je bio biskup.

Progoni kršćanaRimljani su kršćansku vjeru smatrali opasnim praznovjerjem.Prvi progon je bio za vrijeme cara Nerona koji je za veliki požar Rima okrivio kršćane.Najveći progon kršćana bio je za vrijeme Dioklecijana namjeravajući potpuno iskorijeniti kršćanstvo.Za vrijeme progona kršćani su se skrivali u katakombama.Bili su podrvgavani raznim mučenjima.S vremenom počeli su se štovati oni koji su dali život za kršćansku vjeru(mučenici).Car Konstantin je 313. g. u Mediolanu u Italiji proglasio krščanstvo ravnopravnom vjerom.380.g. kršćanstvo je postalo državnom vjerom Rimskog carstva.

uskrsnuće Isusovo

tajni znak kršćana

krštenje Isusovo

katakombe


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.