Glog from GR Mar 08 2016

by xrisathmi
Last updated 5 years ago

Discipline:
No category
Subject:
No topic

Toggle fullscreen Print glog
Glog from GR Mar 08 2016

Δώρο Ασημένιο Ποίημα, (Οδ. Ελύτης)- Αυτόπτης μάρτυρας (Γ. Ρίτσος)

Η κριτική ενός Έλληνα δημοσιογράφου για το ποήμα του Ο.Ελύτη.Διαβάζοντας το ποίημα του Ο. Ελύτη αναλογίζομαι την κατάσταση στην πατρίδα μου και προσδοκώ την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας..Είμαι ένας Έλληνας εξόριστος στην Γαλλία εξαιτίας της δικτατορίας , και ο νους μου τρέχει συνεχώς στην βασανισμένη πατρίδα, στον ήλιο και την θάλασσα της. Καταδικάζω όλες τους τις πράξεις της απριλιανής κυβέρνησης - τη λογοκρισία, τα βασανιστήρια, την καταπάτηση των ελευθεριών- και προσπαθώ μέσα απο τα άρθρα μου και μακρια απο τη λογοκρισία να βοηθήσω την Ελλάδα .

ΔΩΡΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΠΟΙΗΜΑ (ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ)Ξέρω πως είναι τίποτε όλ' αυτά και πως η γλώσσαπου μιλώ δεν έχει αλφάβητοAφού και ο ήλιος και τα κύματα είναι μια γραφή συλ-λαβική που την αποκρυπτογραφείς μονάχα στους και-ρούς της λύπης και της εξορίαςKι η πατρίδα μια τοιχογραφία μ' επιστρώσεις διαδο-χικές φράγκικες ή σλαβικές που αν τύχει και βαλθείς για να την αποκαταστήσεις πας αμέσως φυλακή και δίνεις λόγοΣ' ένα πλήθος Eξουσίες ξένες μέσω της δικής σου πάντοτεΌπως γίνεται για τις συμφορέςΌμως ας φανταστούμε σ' ένα παλαιών καιρών αλώνιπου μπορεί να 'ναι και σε πολυκατοικία ότι παίζουνε παιδιά και ότι αυτός που χάνει Πρέπει σύμφωνα με τους κανονισμούς να πει στους άλλους και να δώσει μιαν αλήθειαOπόταν βρίσκονται στο τέλος όλοι να κρατούν στο χέρι τους ένα μικρόΔώρο ασημένιο ποίημα.

Γ. Ρίτσος, Ο. Ελύτης την περίοδο της Δικτατορίας. Οι Γ. Ρίτσος, Ο. Ελύτης, εκδίδουν κάποια από τα πιο ώριμα έργα τους. Αναμφισβήτητα, κορυφαία αναγνώριση της υψηλής ποιότητας που παρουσίασε η ποιητική δημιουργία στην περίοδο αυτή συνιστά η απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στο Γ. Σεφέρη (1963).H απριλιανή δικτατορία σκιάζει την πνευματική παραγωγή μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των λογοτεχνών, όταν δε βρίσκονται στη φυλακή (Ρίτσος, Βουρνάς κ.ά.) ή στην εξορία (Πατρίκιος, Αλεξάνδρου κ.ά.), αυτολογοκρίνονται. Η απαγόρευση του καθεστώτος προκάλεσε συμβολικές πράξεις διαμαρτυρίας εκ μέρους του πνευματικού κόσμου, με κορυφαία τη δημόσια καταγγελία του Γ. Σεφέρη (Μάρτιος 1969).

Γ1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥΚαραγιάννης ΒασίληςΓράβαλος ΒασίληςΓκουντουβάς ΔημήτρηςΚατσιγιάννης Γιώργος

Αγαπητό μου ημερολόγιο Παρίσι, Μάης 1971 Η σχέση ποίησης και αλήθειας μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αποτυπώνεται εδώ ,καθώς βρίσκομαι αυτοεξόριστος στην Γάλλια μακριά από την πατρίδα μου που υποφέρει από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας .Πιστεύω πως μέσα από τους μόχθους και τις απογοητεύσεις της ζωής κατανοούμε την πραγματική αξία της δηλ. την βαθυτερη σημασία της ομορφιάς και της ελευθερίας ,που δεν γνωρίζει δυνάστες. Ο νους σου τρέχει στην πατρίδα .Γνωρίζω πως ένα τέτοιο καθεστώς δεν είναι αυτοδύναμο ,αφού έχει παροτρυνθεί και έχει στηριχτεί από άλλους .Έτσι και αυτό το ποίημα είναι μια προσπάθεια να ειπωθεί ,πως η πατρίδα θα καταφέρει να αποτινάξει το δικτατορικό καθεστώς και να επιστρέψει στην ελευθερία και τη δημοκρατία.

Ο Οδυσσέας Ελύτης στο ποίημα του μιλά για τη δημοκρατία απο την οποία απομακρύνθηκε βίαια η Ελλάδα λόγω της δικτατορίας των συνταγματαρχών και προσδοκά πως σύντομα οι Έλληνες θα επαναστατήσουν πολεμώντας για τα ιδανικά της πατρίδας τους .Από την άλλη, ο Ρίτσος στο ποίημα του''Αυτόπτης Μάρτυρας'' περιγράφει μια παθητική στάση των πολιτών απέναντι στον δικτατορικό καθεστώς και την επιβράβευση που δέχονται απο την πλευρά του καθεστώτος που καλλιεργεί ένα περιβάλλον φόβου, αδράνειας και απάθειας .


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.