Next-Gen

gefyres etoimo apo omada dimopoulou papageorgiou kai mprinia

by harakida
Last updated 2 years ago

Discipline:
No category
Subject:
No topic

Toggle fullscreen Print glog
gefyres etoimo apo omada dimopoulou papageorgiou kai mprinia

ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΜΨΑΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

(17ος-18ος) ΑΙΩΝΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ (21ου ΑΙΩΝΑ)

Η εξέλιξη της γεφυροποιίας ακολούθησε την εξέλιξη της οδοποιίας και κατ' επέκταση των συγκοινωνιώνΠαρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή ήταν συνεχής, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις ξεχωριστές φάσεις θέτοντας ως διαχωριστικό σημείο την εισαγωγή της επεξεργασμένης πέτρας από τους Ρωμαίους γύρω στο 200 π.Χ. και του χυτοσιδήρου στα τέλη του 18ου αι. μ.Χ.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

o άνθρωπος μπόρεσε να σταθεί και να διαβεί με αισθητή ασφάλεια πάνω από τα ορμητικά νερά των ποταμών. Διευκόλυνε την επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους. Βοηθούσε τη διακίνηση των αγαθών. Ένωνε πολιτισμούς Συντελούσε στη μεταφορά και στην ανταλλαγή γνώσεων. Συνεισφορά στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η γεφύρωση δυο σημείων διευκόλυνε πάντα τη διέλευση και σμίκρυνε κατά πολύ το χρόνο της. Διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των τόπων, Βοηθάει στην κοινωνική και οικονομική ευημερία (ανάπτυξη εμπορίου μέσω της διευκόλυνσης των μεταφορών)

Ανάμεσα στον Ίασμο και τον Πολύανθο, 500 μ. περίπου βόρεια από τη σημερινή γέφυρα της επαρχιακής οδού Ξάνθης- Κομοτηνής μέσω Ιάσμου σώζεται λιθόκτιστο γεφύρι. Βρίσκεται στην έξοδο του ποταμού Κομψάτου από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης στη θρακική πεδιάδα. Ο ποταμός Κομψάτος ταυτίζεται με τον Κοσσινίτη ποταμό ο οποίος "έστι δε ουτος εν Θράκη δεινώς εκθηριουσθαι. Εκδίδωσι δε ο ποταμός ουτος ες την Αβδηριτών και αναλίσκεται ες την Βιστωνικήν λίμνην. Ενταύθα τοι και τα βασίλεια γενέσθαι ποτε Διομήδους του Θρακός". Στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί αρκετές θέσεις με προχριστιανικές και χριστιανικές αρχαιότητες με κύρια το βυζαντινό κάστρο του Πολυάνθου και μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική ανάμεσα στο χωρίο Πολύανθο και τη γέφυρα. Το γεφύρι ήταν τρίτοξο με δυο μεσόβαθρα και δυο ακρόβαθρα και κατεύθυνση από Δύση προς Ανατολή. Σήμερα σώζεται το μεσαίο και ανατολικό τόξο και το ανατολικό ακρόβαθρο. Το μεσαίο τόξο ελαφρώς υπερυψωμένο ήταν το μεγαλύτερο. Έχει άνοιγμα 21,80 μ. και ύψος 12 μ. Το ανατολικό έχει άνοιγμα 17 μ. Στα δυο μεσόβαθρα υπάρχουν ανακουφιστικά ανοίγματα με επίπεδη βάση και τοξωτή οροφή. Είναι κτισμένο με πλακαρές πέτρες. Θεωρείται έργο ηπειρωτών μαστόρων. Χρονολογείται στον 17ο - 18ο αι.

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Η ιστορική έρευνα διατυπώνει ότι ο θρύλος αυτός έκρυβε πολλά χρόνια μια ιστορική αλήθεια για την περιοχή της Άρτας και γενικότερα της Ηπείρου. Όταν χρειάστηκε να περάσει από την περιοχή μεγάλη δύναμη τουρκικού στρατού, οι Τούρκοι ζήτησαν από τους κατοίκους βοήθεια. Πολλοί μάστορες και τεχνίτες προστρέξανε για να βοηθήσουν. Όταν όμως έμαθαν το λόγο που έπρεπε να κατασκευαστεί, πήγαιναν τη νύχτα και γκρέμιζαν ό,τι την προηγούμενη μέρα οι ίδιοι είχαν φτιάξει.

ΜΕΡΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙΕΙΚΟΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΓΕΦΥΡΕΣ

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ή επίσημα Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου (κοντά στην Πάτρα) και του Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρία Vinci.Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.252 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.883 μέτρα( βλ σχεδ.). Η γέφυρα αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ το μέγιστο βάθος θεμελίωσης φθάνει τα 65 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για μία καλωδιωτή γέφυρα, οι αντοχές της οποίας είναι εντυπωσιακέςΣτις 25 Μαΐου 2007 σε ειδική τελετή προ του κτιρίου της Διοίκησης της Ζεύξης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας "βάπτισε" την εν λόγω γέφυρα σε "Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης"

ΑΠΟ ΕΔΩ

The Bridge on the River Kwai

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Bridge of light

ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Bridge over troubled water

London Bridge is falling down

Γεφύρι πέτρινο

Sur le pont d'Avignon

Αρτοτίβα

Γέφυρα Σάγκα- Κίνα


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.