gastronomia Maramuresului

by axinte
Last updated 6 years ago

Toggle fullscreen Print glog
gastronomia Maramuresului

CAPITOLUL IV:UTILIZAREA RESURSELOR AUTOHTONE IN INDUSTRIA TURISTICA

GASTRONOMIA MARAMURESULUI

Cine viziteaza o casa de morosan, sigur nu o paraseste cu stomacul gol. Calatorii sunt întampinati cu o masa copioasa, unde mancarurile traditionale sunt atractia principala.Mancaruri traditionale: sarmale cu pasat, caolaceii, cornulete si cozonaci.

Maramuresenii prefera, la mancarea de dimineata (micul dejun) o masa consistenta (colese cu branza, lapte acru, slanina și „mancarușa” – papara din oua). Gustarea mica se ia pe la 9.00-10.00, iar gustarea mare pe la 12.00-14.00. Ujina e programata in jur de 18.00, iar seara cina. La „gustarea mare” e obligatorie „zama” (supa sau ciorba).

Colese cu branza

Mancarusa

Pentru maramureseni, un om flamand este un om nefericit, asa ca gazdele vor fi intotdeauna in preajma ta, gata sa-ti umple farfuria din nou, in secunda in care ai reusit sa o golesti.

Exista multe obiceiuri legate de bucate. In sambata dinainte de Florii, de exemplu, maramuresencele pregatesc cate o painita pentru fiecare membru al familiei, facuta din grau sfintit si numita „ floare de grau”.

Orice gustare este obligatoriu precedata de o inghititura (sau mai multe) din faimoasa bautura, licoarea omniprezenta a Maramuresului: „palinca” sau „horinca”.

Indiferent de anotimpul în care le veţi vizita, aceste locuri au magia lor şi farmecul lor special şi vă veţi găsi astfel în mijlocul naturii pure şi a împrejmuirilor de vis.


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.